Oszukane pyry z oszukanym gzikiem

Jak na poznaniankę przystało przygotowuję często w domu pyry z gzikiem, czyli ziemniaki w mundurkach z przyprawionym i wymieszanym ze śmietaną twarogiem. Jednak dziś postanowiłam to tradycyjne danie lekko zmodyfikować.                                                                               

potrzebne będą

  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 250 g serka wiejskiego
  • 1 mała cebulka
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • sporo oleju

sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy razem ze skórką. Do wody dodajemy porządną łyżeczkę soli. Gotujemy około 10-13 minut, ziemniak po wbiciu noża powinien być lekko twardawy, ale nie twardy!

Ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.

Serek mieszamy z posiekaną w drobniutką kostkę cebulką, solą, pieprzem, posiekanym szczypiorem i posiekanym koperkiem.

W garnuszku rozgrzewamy olej , tyle by z łatwością przykrył nam połówki ziemniaków. Wystudzone pyry przekrawamy wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążamy środek, tak by została skórka i tylko troszeczkę ziemniaka. Skórki wrzucamy do rozgrzanego oleju i smażymy jak frytki, do uzyskania złotego koloru. Usmażone odsączamy z tłuszczu, kładąc na ręcznik papierowy.

Usmażone skórki nadziewamy serkiem i podajemy. Doskonale pasuje do tego sałatka z kiszonego ogórka.

Ogórki kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z drobno pokrojoną cebulką, odrobiną soli, pieprzu, cukru i octu.

rosiolove
Opublikowane w Gdy kończy się dzień (kolacja), Na mniejszy apetyt, Obiadu czas, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , .