Zwyczajna sałatka z nadzwyczajnym dresingiem arbuzowym

Niby zwyczajna sałatka, niby nic  takiego... a jednak! Magiczny winegret, arbuz niby nie wyczuwalny a dający to coś, to coś co zamienia zwykłe danie w danie eksplozje. Troszkę mnie poniosło, ale spróbujcie możne poczujecie to co ja. 🙂                                      

Potrzebne będą

Sałatka:

  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 średnie pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 kostki sera feta

Dresing:

  • 10 łyżek arbuza bez pestek
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2  płaskiej łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta soli,cukru i pieprzu

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki dresingu blendować przez dłuższą chwile, by sos się zemulgował. Po zblendowaniu próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej soli lub octu balsamicznego.

Pomidora, ogórka i fetę kroimy w kostkę, cebulkę w pół talarki. Składniki razem mieszamy i polewamy arbuzowym dresingiem.

przydatne

Jeśli chcemy równo pokroić fetę, rozkrawamy pudełko wzdłuż na pół i robimy nożem na każdej połówce kostki takiej wielkości jakiej chcemy. Teraz obracamy opakowanie i delikatnie w nie pukamy, wypadną kostki takie jakie chcieliście.

hashtag
Opublikowane w Gdy kończy się dzień (kolacja), Na mniejszy apetyt, Obiadu czas, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , .