Jesienny kompot dyniowy

Jesienny kompot dyniowy

W dzieciństwie dynia kojarzyła mi się tylko z kompotem, kompotem z korbola z octem i goździkami. Z biegiem lat dotarło do mnie, że kompot to nie jest szczyt możliwości dyni 😉 Tak czy tak dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na lekko korzenny kompot dyniowy zamknięty w słoiku.                                                      

Kompot dyniowy - składniki

potrzebne będą

  • 0,6 kg obranej dyni
  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu

sposób przygotowania

Do garnka wlewamy wodę wraz z imbirem, cynamonem, cukrem i octem. Zagotowujemy.

Dynię myjemy i kroimy w niewielką kostkę, równej wielkości.

Słoiki myjemy i wyparzamy gorącą wodą. Do każdego  z nich wkładamy dynię do 3/4 wysokości słoika. Przygotowany syrop wlewamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut.

Kompot dyniowy
Jesienny kompot dyniowy
rosiolove
Opublikowane w A pić się chce, Moja spiżarnia, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , , , .
  • Kompot z dyni? To dla mnie zupełnie coś nowego:)