Konfitura malinowo-jeżynowa z lawendą

Tak mnie jakoś naszło i postanowiłam zrobić malutkie słoiczki konfitury. Taka konfitura doskonale nada się do aromatyzowania herbaty lub do ciast. Ładnie przystrojona będzie też świetnym prezentem, a takie prezenty robione własnoręcznie ceni się przecież najbardziej.                                                             

potrzebne będą

  • 250 g jeżyn
  • 500 g  malin
  • 1.5 łyżki kwiatów lawendy (mogą być też suszone)
  • 5-6 łyżek cukru

Sposób przygotowania

Maliny i jeżyny płuczemy i przebieramy. Wrzucamy do garnka wraz z lawendą i cukrem, gotujemy na małym ogniu około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Teraz próbujemy i dodajemy ewentualnie więcej cukru, w zależności od tego jak bardzo słodkie przetwory lubimy. Małe słoiczki myjemy i wyparzamy gorąca wodą. Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Gdy wystygną sprawdzamy czy dekielek nie "pstryka" na środku, jeśli nie to znaczy, ze słoiczki się zaciągnęły. Jeśli jednak "pstryka" pasteryzujemy 10 minut.

rosiolove
Opublikowane w Moja spiżarnia, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , .