Kotleciki z karkówki z fasolowym kuskusem

Kotleciki z karkówki z fasolowym kuskusem.
Ilość: 4 porcje

Testowania mojej nowej kuchennej zabawki ciąg dalszy, a na niej soczyste kotleciki z karkówki z warzywami. Możecie to przyrządzić w domu, ale równie dobrze sprawdzi się na letnim grillu w plenerze. Kuskus z fasolą doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno spełniając rolę sałatki.                                                           

Kotleciki z karkówki z fasolowym kuskusem - składniki

potrzebne będą

  • 500g karkówki pociętej na 4-5 plastrów
  • 300g kaszy kuskus
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 limonka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 6-8 pieczarek
  • 1 podłużna czerwona papryka
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz

sposób przygotowania

Karkówkę rozbijamy i delikatnie nacinamy nożem. W misce mieszamy olej z octem jabłkowym, ziołami prowansalskimi, słodką papryką, sporą szczyptą soli i pieprzu. Do marynaty wkładamy plastry karkówki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

Paprykę i pieczarki kroimy w plasterki, a szczypior siekamy.

Rozgrzewamy grilla przesmarowanego lekko olejem. Smażymy karkówkę, przez 2 minuty z jednej strony, obracamy i na każdym płacie układamy paprykę i pieczarki, wcześniej obtoczone w pozostałościach karkówkowej marynaty. Zamykamy pokrywę grilla lub przykrywamy patelnię pokrywką, dociskając nią mięso z warzywami do płyty. Grillujemy jeszcze 4-5 minut.

W między czasie zalewamy kaszę 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Gotowy kuskus mieszamy z fasolą z puszki, sokiem z 1 limonki, szczypiorkiem, solą i pieprzem.

Kotleciki z karkówki podajemy z kuskusem lub lekką sałatką.

Kotleciki z karkówki z fasolowym kuskusem - na grillu
Kotleciki z karkówki z fasolowym kuskusem
Kotleciki z karkówki z fasolowym kuskusem
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , , , , , .