Devolajki czyli kotlet de volaille z masłem ziołowym

Danie z kotletem de volaille

Ukochane danie Polaków, znienawidzone przez kucharzy 🙂 Wesela, komunie, jubileusze, stypy ... 50, 100, 150 sztuk ... i klepiesz, klepiesz, klepiesz a końca nie widać. Zupełnie zwyczajne, a jednak pyszne. Mimo maleńkiej niechęci do nich, postanowiłam dodać przepis na nieco zmodyfikowaną wersję klasyku.                                                                       

Kotlet de volaille - składniki

potrzebne będą

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 kostki dobrego masła
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • zestaw do panierowania: mąka, jajko, bułka tarta
  • olej
Zwijanie kotleta de volaille

sposób przygotowania

Do masła dodajemy zioła, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę, zagniatamy wszystko razem ręką.

Filety rozklepujemy cieniutko, solimy i pieprzymy. Zwijamy tak jak pokazuje na zdjęciach. Uważając by nie zostawić żadnych dziur, gdyż przez nie wypłynie całe masło ze środka i stracimy efekt wypływającego masła podczas krojenia. Gotowe roladki panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na złoto z każdej strony, kontrolując płomień tak by panierka nie zaczęła się palić. Tak smażmy mięso około 17 minut, wszystko jednak zależy od wielkości de volaille.

Można również rozgrzać dużą ilość oleju lub frytury w garnku i smażyć kurczaka w głębokim tłuszczu. Potrwa to zdecydowanie krócej, około 10 minut.

Przekrojony kotlet de volaille

przydatne

Klasyczny de volaille robiony jest z samym masłem, możemy jednak urozmaicić je o pietruszkę, koperek, tymianek lub inne ulubione zioła.

De volaille rzut z góry
Kotlet de volaille
rosiolove
Opublikowane w Drób, Obiadu czas, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , .