Krem z brokuła z ogórkiem kiszonym w spółce

Krem z brokuła z ogórkiem kiszonym w spółce
ilość porcji

Naszła mnie dziś ochota na brokuła, ale sam brokuł ... nuda. Może zupa? A niech będzie pomyślałam! I tak też zrobiłam, oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś nie udziwniła. Patrze ogórki wyglądają ze słoika, jak gdyby same chciały zostać gwiazdami obiadu. Dlaczego miałabym odebrać im tą przyjemność? Wskakujcie powiedziałam. I w ten zaskakujący sposób powstał ten krem z brokuła, szczerze mówiąc jestem bardzo zadowolona z rezultatu pracy.   

Krem z brokuła z ogórkiem kiszonym w spółce - składniki

Potrzebne będą

  • 2 brokuły
  • 1 niewielki por
  • 1 cebula
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 2 udka z kurczaka
  • 3-4 łyżki wody po ogórkach kiszonych
  • płatki migdałów
  • sól, pieprz, cytryna, olej

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Warzywa i udka dokładnie myjemy. Z brokuła pozbywamy się korzeni, kroimy na mniejsze kawałki wraz z porem. Ogórki kroimy w plasterki.

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy udka z jednej i drugiej strony na złoto. Dodajemy cebulę, por, ogórki chwilę smażymy, następnie dodajemy brokuł, mieszamy i trzymamy na dużym ogniu przez 1-2 minut, aż brokuł lekko się zarumieni. Uważajcie jednak by nie przypalić składników, ponieważ spowoduje to, że zupa będzie gorzka.

Wszystko zalewamy 3 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę.

Wyjmujemy ugotowane udka i oddzielamy mięso od kości. Wrzucamy z powrotem do zupy. Wszystko razem dokładnie blendujemy, by zupa miała jednolitą konsystencję. Dodajemy wodę od ogórków kiszonych, kilka kropel soku z cytryny, łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu. Zagotowujemy. Próbujemy i korygujemy smak solą, pieprzem lub ewentualnie większą ilością wody ogórkowej.

Na suchą patelnie wrzucamy płatki migdałowe i prażymy przez kilka sekund, mieszając. Płatki powinny być złote, ale nie brązowe!

Zupę podajemy oprószoną prażonymi płatkami.

Krem z brokuła z ogórkiem kiszonym w spółce
Krem z brokuła z ogórkiem kiszonym w spółce
rosiolove
Opublikowane w Drób, Obiadu czas, Przepiśnik, Zupy i otagowane: , , , , , , , , , , , , .