Krem z buraków pieczonych z suszonymi grzybami

Krem z buraków pieczonych z suszonymi grzybami
Ilość: 6 porcji

Z dniem dzisiejszym ruszam z propozycjami świątecznych potraw. Będą i te tradycyjne i te bardziej nowoczesne, wszystkie jednak sprawią, że święta będą radosne i pełne smaku. Na pierwszy strzał mam dla Was krem z buraków, odświętny bo z suszonymi grzybami i śliwkami, będzie stanowił doskonałą alternatywę dla tradycyjnego barszczu.                                                               

Krem z buraków pieczonych z suszonymi grzybami - składniki

potrzebne będą

  • 1 kg buraków
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki grzybów suszonych
  • 3 łyżki suszonych śliwek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki octu
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2,5 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli

sposób przygotowania

Na początek 4 duże buraki (lub 8 małych) dokładnie myjemy i zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 75 minut.

Pozostałe buraki, marchew i pietruszkę obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek również obieramy i grubo siekamy.

W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy grzyby i śliwki. Chwilę smażymy. Teraz dodajemy buraki, marchew i pietruszkę, mieszamy, chwilę podsmażamy. Do garnka wlewamy 1250 ml wody, zagotowujemy. Dodajemy tymianek, sól i pieprz. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut.

Upieczone buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do zupy. Dodajemy śmietanę, ocet i cukier. Gotujemy na malutkim ogniu przez 30 minut.

Całość dokładnie blendujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, octem lub cukrem.

Krem z buraków podajemy oprószony kozim serem lub smażonymi grzybami leśnymi.

Krem z buraków pieczonych z suszonymi grzybami
Krem z buraków pieczonych z suszonymi grzybami
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wegetariańskie, Zupy i otagowane: , , , , , , , , , , , , , , .