Krem z dyni z batatami

Krem z dyni z batatami
ilość porcji

Jesień za oknem, daje znak, że czas na działkową królową DYNIĘ! Jako pierwszy dyniowy przepis mam dla Was zupę - krem z dyni . Miała być z mleczkiem kokosowym, ale mleczka się zapomniało, więc jest z batatem. Batat to strzał w dziesiątkę, efekt zaskakujący. Przyjemnie słodka, lekko przełamana jabłkiem i uwieńczona chilli idealna zupa na szary, smutny dzień.                

Krem z dyni - składniki

potrzebne będą

  • 1 kg obranej dyni
  • 1 duży batat
  • 3 szalotki
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej papryczki chilli
  • 1/4 kostki masła
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1/3 szklanki śmietanki 18%
  • 1 szklanka wody
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego

sposób przygotowania

Bataty i jabłka obrać, pokroić wraz z dynią w grubą kostkę i opłukać. Szalotkę pokroić w piórka.

W garnku rozgrzać masło, podsmażyć szalotkę wraz z posiekanym chilli, następnie dodać dynię, bataty i jabłka oraz śmietankę z wodą. Wszystko razem dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.

Po ugotowaniu, dokładnie blendujemy i doprawiamy solą, octem jabłkowym oraz ewentualnie chilli (jednak nie przesadźcie, zupa ma być lekko pikantna na końcu języka, piekielnie ostra zgubi swój aromat).

Krem z dyni z batatami
Krem z dyni z batatami zbliżenie
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Zupy i otagowane: , , , , , , , , , , , , , .