Krem z pomidorów z wędzoną papryką

Krem z pomidorów z wędzoną papryką
Ilość: 5 porcji

Co zrobić gdy ma się mnóstwo świeżych pomidorów, pysznych, działkowych a sosy i przeciery ma się już w słoikach? Oczywiście, że zjeść surowe ale można też zrobić krem z pomidorów. Bardzo prosty, bardzo szybki, bardzo pyszny... zasmakuje każdemu. Prosty i szybki nie musi jednak oznaczać, że nieciekawy i zwykły, wzbogacony o słodka paprykę wędzoną staje się cudownie ciekawy, głęboki w smaku i lekko dymny.

PS. Mówiłam już Wam, że uwielbiam wędzoną paprykę? Cudowny, odymiony, wyrazisty, delikatny a zarazem mocny smak. Niebo! Jak już pewnie zauważyliście używam jej bardzo często.                        

Krem z pomidorów z wędzoną papryką - składniki

potrzebne będą

  • 1/4 kostki masła
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 4 kg różnych pomidorów (bawole serca, malinowe, kumato, koktajlowe- użyjcie jakie macie, najlepiej miksu, grunt by były dojrzałe)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz

sposób przygotowania

Pomidory myjemy i pozbywamy się z nich twardego miejsca na którym wiszą na krzaczku. Wszystkie kroimy na mniejsze części. Cebulę również obieramy i drobno kroimy

Do garnka wrzucamy masło, rozpuszczamy je a następnie podsmażamy na nim cebulę, po chwili dodajemy paprykę wędzoną i chwilę dusimy. Teraz dorzucamy wszystkie pomidory, smażymy na dużym ogniu cały czas mieszając, uważając by pomidory się nie przypaliły. Po 5 minutach skręcamy płomień palnika i dusimy pomidory na niewielkim ogniu przez 30 minut. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem.

Blendujemy pomidory dolewając do nich śmietankę. Miksujemy tak długo, aż pozbędziemy się wszelkich grudek. Całość przecieramy przez drobne sitko by pozbyć się ewentualnych pestek lub resztek skórki. Krem stawiamy na ogniu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy, jeszcze raz próbujemy i korygujemy smak według własnych upodobań. Nie dodawajcie cukru! Cieszcie się naturalną słodyczą pomidorów i maślanym posmakiem zupy.

Krem z pomidorów z wędzoną papryką

przydatne

Nie pozbywajcie się z pomidorów skórki oraz gniazd nasiennych. Owszem będzie Was to kosztowało więcej pracy, bo po zblendowaniu należy krem czy przecier dodatkowo przetrzeć przez sitko, ale uwierzcie mi że warto. Skórka zawiera najwięcej smaku, więc czemu mielibyśmy z tego nie skorzystać.

A czy wiesz, że pomidor przetworzony nie traci swoich wartości a wręcz przeciwnie, wzbogaca się wartość związku zwanego likopen -najsilniejszego naturalnego przeciwutleniacza. Związek zmniejsza stany zapalne, bardzo skutecznie wymiata wolne rodniki, które niszczą komórki i przyspieszają procesy starzenia organizmu.

Krem z pomidorów z wędzoną papryką
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wegetariańskie, Zupy i otagowane: , , , , , , , .