Kruche ciastka drożdżowe (domowe)

Kruche ciastka drożdżowe (domowe)

Po ostatnim wypieku szpinakowych bułeczek, jakoś tak spodobała mi się zabawa z ciastem krucho-drożdżowym. Były na słono to i niech będą ciastka drożdżowe na słodko. Musów i dżemików pełna piwnica, szkoda by było gdyby się zmarnowały. Szybkie zarabianie ciasta, 2 godziny odpoczynku, chwila przy sklejaniu, 25 minut w piecu i rozkoszujesz się, gorącym, chrupiącym ciasteczkiem.                                                               

Kruche ciastka drożdżowe (domowe) - składniki

potrzebne będą

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 2 jajka + 2 żółtka do posmarowania ciastek
  • 100 g drożdży
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka smalcu lub oleju
  • 2 łyżki cukru + 1 łyżka do posypania
  • 2 słoiczki musu jabłkowego (Mus, nie mus jabłkowy) lub dżemu z jeżyn, malin, truskawek lub poprostu Waszego ulubionego
  • szczypta soli, cynamon
Kruche ciastka drożdżowe (domowe) - sposób lepienia

Sposób przygotowania

Mleko delikatnie podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nim drożdże, tak by powstała jednolita pasta. Do miski wrzucamy mąkę, jaja, olej, sporą szczyptę soli, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, rozpuszczone drożdże i wszystko razem dokładnie wyrabiamy, tak by powstało jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3 milimetrów, przez środek kładziemy dżem lub mus. Nakrywamy nadzienie ciastem i zlepiamy, tak by nic nie wypłynęło. Bierzemy ostry nóż i kroimy pod kątem, na kawałki takiej szerokości jakiej lubimy. Czynność powtarzamy, aż do momentu gdy skończy się ciasto.

Żółtko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim delikatnie wierzch każdego z ciasteczek. Posypujemy z góry cukrem zmieszanym z odrobiną cynamonu. Gotowe kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20- 25 minut, w zależności jak duże okazy zrobiliście.

Kruche ciastka drożdżowe (domowe)
Kruche ciastka drożdżowe (domowe)
rosiolove
Opublikowane w Mączne, Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , , .