Kurczak curry, mus z dyni i wyrastające z kaszy marchewki

Kurczak curry, mus z dyni i wyrastające z kaszy marchewki

Punktem kulminacyjnym naszego dyniowego tygodnia zostaje mus z dyni, który spełnia rolę łącznika między kaszą, a sezamowymi marchewkami. Całość dopełnia kurczak curry. Kolorowa i pełna smaków propozycja na niedzielny obiad.                                                                           

Kurczak curry, mus z dyni i wyrastające z kaszy marchewki

potrzebne będą

  • 1 filet z kurczaka
  • 250 g obranej dyni
  • 0,5 szklanki śmietanki 18%
  • 15 mini marchewek
  • 1 woreczek prażonej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sezamu
  • sól, pieprz, pieprz cytrynowy, cytryna

sposób przygotowania

Filet z kurczaka myjemy, kroimy w szerokie paski i marynujemy w oliwie, curry i szczypcie soli.

Dynię kroimy w niewielką kostkę, gotujemy w śmietance na małym ogniu tak długo, aż będzie miękka. Teraz blendujemy i doprawiamy do smaku około 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego.

Kaszę gryczaną gotujemy tak by była al'dente. Odsączamy dokładnie na sitku.

Mini marchewki myjemy, możemy je obrać ze skórki ja jednak uważam, że jest to zbędne. W tej potrawie o wiele lepiej sprawdzą się marchewki wyjęte prosto z ziemi... no oczywiście oczyszczone! Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy do niego marchewki, miód, szczyptę soli, 1 łyżkę soku z cytryny. Dusimy co jakiś czas mieszając. Marcheweczki muszą pozostać jędrne i lekko chrupiące. Pod koniec duszenia dodajemy sezam, mieszamy i próbujemy. Doprawiamy ewentualnie sokiem z cytryny.

Smażymy kurczaka, prawa lewa i już! Uważajcie, żeby nie wysuszyć filecików.

Podajemy wszystko razem i odpływamy, delektując się smakiem.

Kurczak curry, mus z dyni i wyrastające z kaszy marchewki
Kurczak curry, mus z dyni i wyrastające z kaszy marchewki
rosiolove
Opublikowane w Drób, Obiadu czas, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , , , .