Kurki z rozmarynem

Kurki z rozmarynem
Ilość: 2 porcje

Wycieczka do lasu zakończyła się powrotem z pełnym wiaderkiem małych, żółtych i pachnących ściółką kurek. Niestety nie udało nam się znaleźć ani jednego innego, jadalnego grzyba... ech smutek! Może następnym razem nam się poszczęści i znajdziemy coś więcej oprócz kurek i wielkich, wstrętnych pająków ;). Kurki oczywiście uwielbiam i zaraz po oczyszczeniu ich z piasku i igiełek postanowiłam podsmażyć je z rozmarynem. Tak przyrządzone grzyby można jeść same, z pieczenią, grillowaną rybą, soczystą polędwiczką. Stanowią też doskonałą bazę do zupy kurkowej.                                                        

Kurki z rozmarynem - składniki

Potrzebne będą

  • 300 g oczyszczonych kurek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/3 kostki masła

sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim najpierw cebulę, później czosnek, a następnie rozmaryn i oczyszczone kurki. Wszystko razem podsmażamy na złoto. Gdy z kurki zaczną puszczać sok dodajemy miód, szczyptę soli i pieprzu, skręcamy płomień palnika i dusimy przez 7-10 minut. Dolewamy odrobinę wody. Próbujemy grzyby, doprawiamy większą ilością soli i pieprzu w zależności od upodobań.

Gotowe!

Kurki z rozmarynem
Kurki z rozmarynem
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , .