Lemoniada arbuzowo-truskawkowa

Lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Ilość: 2 porcje

Przyjemnie czerwona, delikatna i orzeźwiająca lemoniada arbuzowo-truskawkowa, w smaku co mnie najbardziej zaskoczyło lekko przypominająca ogórka. Szok co? Sama byłam zaskoczona, może to kwestia limonki, a może nie do końca słodkich truskawek. Jedno jest pewne jest pyszna.                   

Lemoniada arbuzowo-truskawkowa - składniki

potrzebne będą

  • 12 truskawek
  • 4 trójkąty arbuza (arbuza tniemy na pół i jeszcze raz na pół, a następnie na trójkąty)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 limonki
  • 1 szklanka wody gazowanej, zimnej

sposób przygotowania

Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy wraz z pokrojonym arbuzem do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier i dusimy przy pomocy końcówki od łyżki drewnianej lub innej szerszej, płaskiej u dołu. Nie blendujemy, zależy nam na tym bo pozostał cząstki pływających owoców. Gdy wszystko mamy już poduszone dodajemy sok z 1/2 limonki i wodę gazowaną. Mieszamy i podajemy z lodem lub mocno schłodzone.

Lemoniada arbuzowo-truskawkowa
rosiolove
Opublikowane w A pić się chce, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , .