Lemoniada cytrynowo-pomarańczowa

Lemoniada cytrynowo-pomarańczowa
Ilość: 1litr

Uwielbiana przez wszystkich, mega orzeźwiająca, bogata w witaminę C, wprost idealna na upalne dni - lemoniada. Można ją zrobić słodką, nie różniąca się w smaku od oranżady i moja taka właśnie jest, ale też można bardziej kwaśną, zdrowszą i mniej kaloryczną. Próbujcie, nie ma nic prostszego!                                               

Lemoniada cytrynowo-pomarańczowa - składniki

potrzebne będą

  • 3 pomarańcze
  • 3 cytryny
  • 10 dużych liści mięty
  • 10 łyżeczek cukru
  • 900 ml wody bardzo gazowanej

sposób przygotowania

Wyciskamy sok z 2 pomarańczy i 2 cytryn, a następnie mieszamy go z cukrem, tak długo aż się rozpuści. Pozostałe cytrusy dokładnie myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki, które wrzucamy do dzbanka wraz z mięta.

Syrop cytrusowy wlewamy do dzbanka, całość zalewamy zimną wodą gazowaną i delikatnie mieszamy.

Lemoniadę podajemy mocno schłodzone lub z lodem.

przydatne

Jeśli wolicie mniej słodkie napoje zredukujcie ilość cukru do 5 łyżeczek , dodajcie też jeszcze jedną pomarańczę.

Nie rezygnujcie z cytrusów i mięty wrzuconych do dzbanka. Oprócz walorów estetycznych spełniają one też role smakową. Uwalniają swoje aromaty, dzięki czemu lemoniada nabiera głębi.

Lemoniada cytrynowo-pomarańczowa
Lemoniada cytrynowo-pomarańczowa
rosiolove
Opublikowane w A pić się chce, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , , , , , , .