Letnie leczo z cukinii, kalarepy i papryki

Letnie leczo z cukinii, kalarepy i papryki
Ilość: 2 porcje

W ogrodzie mnóstwo świeżych warzyw, ziół i owoców, aż żal było by z nich nie korzystać. Mój pomysł na dziś to świeże leczo, pełne wakacyjnych smaków. Doskonale smakuje samo, jako dodatek do chrupiących grzanek, element sałatki lub baza do makaronu. Sprawdzi się również jako uzupełnienie grillowanego schabu czy fileta. Może być łagodne, może też być ostre wystarczy tylko dodać do niego odrobinę papryczki chilli.                                                              

Letnie leczo z cukinii, kalarepy i papryki

potrzebne będą

  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia kalarepka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • sól
  • pieprz
  • olej

sposób przygotowania

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, z papryki wycinamy gniazda nasienne, kalarepkę i cebulę obieramy.

Wszystkie warzywa kroimy w grubą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy najpierw kalarepę pózniej kolejno cukinię, paprykę, cebulę i na końcu pomidory. Każde warzywo podsmażamy oddzielnie do chwili gdy będą lekko zarumienione. Wszystko razem wrzucamy do garnka, dodajemy paprykę słodką, koperek, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 5-7 minut. Dzięki temu pomidory puszczą swój sok i wytworzą coś w rodzaju lekkiego sosu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Uwaga!

Nie wrzucamy wszystkich warzyw razem na patelnię! Smażenie partiami pozwoli nam dokładnie zarumienić warzywa, zamknąć ich smak, pozostawić je jędrne i utrzymać ich formę. W chwili gdy wszystko wyląduje razem na patelni, zamiast smażyć będzie się gotować a w ten sposób szybko nasze leczo przybierze formę "paćki".

Letnie leczo z cukinii, kalarepy i papryki
Letnie leczo z cukinii, kalarepy i papryki
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , .