Ciasto naleśnikowe – słodkie

naleśniki
ilość porcji

Bardzo puszyste ciasto z dodatkiem wody gazowanej. Doskonałe do naleśników z serem, owocami, dżemem. Bardzo prosty i szybki pomysł na obiad, podwieczorek lub kolacje.                                                                                                     

naleśniki składniki

potrzebne będą

  • 7 łyżek mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 jajo
  • 2 czubate łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • olej do posmarowania patelni

sposób przygotowania

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy trzepaczką lub po prostu wszystko razem blendujemy. Ciasto powinno być lejące, ale nie rzadkie! Konsystencji średnio gęstej śmietany. Jeśli jednak lubimy grubsze naleśniki, możemy zrobić ciasto bardziej gęste.

Patelnię (najlepiej tą specjalną do naleśników, płaska) smarujemy olejem przy pomocy sylikonowego pędzelka lub papierowym ręcznikiem nasączonym olejem. Rozgrzewamy ją bardzo mocno (aż zacznie się lekko dymić). Ciasto wylewamy chochelką lub prosto z pojemniczka, w którym je robiliśmy pod kątem. Ruszamy patelnią w powietrzu, zataczając niewielkie koła. Uważamy, by nie nalać zbyt dużo ciasta. Cienkie naleśniki smażymy po ok. 1 min z każdej strony. Przewracamy placek ostrożnie, używając do tego specjalnej długiej szpatułki lub drewnianej łopatki.

przydatne

Do  ciasta można dodać różne dodatki, które zmienia ich smak i dodadzą im wyrazistości np. cynamon, gałkę muszkatołową, imbir lub dodać dużo mniej cukru i zrobić wytrawne np. szpinakowe .

Uważamy, by na patelnię nie wylać zbyt dużej ilości ciasta, ponieważ naleśniki będą tłuste i niezbyt dobre.

Do ciasta można dodać odrobinę oleju, ja jednak uważam, że jest to zbędne.

naleśniki
hashtag
Opublikowane w Mączne, Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , .