Marcepanowe śliwki w czekoladzie

Marcepanowe śliwki w czekoladzie
Ilość: 15 sztuk

Uwielbiam śliwki w czekoladzie, dlatego też postanowiłam umilić sobie trochę dzień i przygotowałam je sobie. Jako że w mojej tajemnej szafce miałam ukrytą masę marcepanową, którą również uwielbiam postanowiłam połączyć je w całość i stworzyć pralinkę idealną - tylko moją ;).                                                      

Marcepanowe śliwki w czekoladzie - składniki

potrzebne będą

  • 15 suszonych śliwek
  • 200 g masy marcepanowej
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 50 ml wódki

sposób przygotowania

Śliwki zalewamy wódką i odstawiamy na noc do napęcznienia.

Nasączoną śliwkę bierzemy i zaklejamy dookoła masą marcepanową, formujemy w dłoniach idealną kulkę. Czynność powtarzamy na pozostałych śliwkach.

Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli stawiamy miskę z czekoladą na garnku z niewielką ilością gotującej się wody.

Na blasze wykładamy papier do pieczenia. Śliwki nabijamy na patyczek do szaszłyków i wkładając je do miski z rozpuszczoną czekoladą obtaczamy je dokładnie w masie. Gotową śliwkę odkładamy na blachę do wystygnięcia. Czynność powtarzamy z kolejnymi kulami.

Odstawiamy całość na godzinę do lodówki i gotowe.

 

przydatne

Zamiast 2 czekolad gorzkich możecie użyć jednej gorzkiej i jednej mlecznej. Pomieszajcie je wtedy niezbyt dokładnie, a dodatkowo uzyskacie fajną mozaikę na pralince.

Marcepanowe śliwki w czekoladzie
rosiolove
Opublikowane w Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , .