Marynowana biała rzodkiew

Marynowana biała rzodkiew

Dzisiejszy przepis to marynowana biała rzodkiew, doskonała do kanapek, jako mini przegryzka lub dodatek do mięsa. Ciekawa w smaku, troszkę zaskakująca, nieco cytrynowa. Myślę, że Wam zasmakuje.                                                                

Marynowana biała rzodkiew - składniki

potrzebne będą

  • 3 średniej wielkości białe rzodkwie
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cytynowego
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki cukru

sposób przygotowania

Rzodkiew obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plasterki. Dokładnie płuczemy, odsączamy i rozkładamy do wyparzonych słoików.

Z octu, wody, cukru, soli, pieprzu cytrynowego, oleju robimy zalewę. Wszystkie składniki wkładamy do jednego garnka i zagotowujemy.

Czosnek obieramy i siekamy na cieniutkie plasterki. Rozdzielamy po kilka sztuk do każdego ze słoików.

Do słoików z rzodkiewką wlewamy gorącą zalewę, zakręcamy i lekko potrząsamy słoikiem by równomiernie się rozlało.

Pasteryzujemy 10 minut.

Marynowana biała rzodkiew
Marynowana biała rzodkiew
rosiolove
Opublikowane w Moja spiżarnia, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , .