Masło w pięciu smakach

Masło w pięciu smakach
Ilość: 5 porcji

Zbliżające lato sprawia, że mam ochotę by wszystko było inne, bardziej kolorowe, nowe, ciekawsze. Dotyczy to zarówno życia, jak i jedzenia. Po co mamy jeść zwykłe masło, skoro jest tyle świeżych ziół, warzyw którymi możemy je podkręcić smakowo i kolorystycznie. Oczywiście zwykłe masło też jest pyszne, ale spróbujcie jednego z tych, które Wam proponuje. Doskonale sprawdzą się one jako baza do kanapek, dodatek do grzanek, steka, grillowanych mięs czy jako nadzienie roladek mięsnych.                                           

Masło w pięciu smakach - składniki

potrzebne będą

  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 rzodkiewki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz

sposób przygotowania

Masło dzielimy na 5 równych części. I z każdej przygotowujemy inną kombinację smakową.

Masło czosnkowe:

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do miseczki wraz z natką pietruszki, szczyptą soli i masłem. Ugniatamy widelcem.

*Idealne do steków wołowych, roladek z farszami warzywnymi, grzanek, owoców morza.

 

Masło koperkowe:

Koper mieszamy z masłem, szczyptą soli i pieprzu.

*Idealne do ryb smażonych, ziemniaków gotowanych, kanapek, grzanek.

 

Masło rzodkiewkowe:

Rzodkiewki myjemy i kroimy w drobną kostkę, mieszamy z masłem, szczyptą soli i pieprzu.

*Idealne do kanapek, grillowanych warzyw, grzanek.

 

Masło szczypiorkowe:

Szczypior mieszamy z masłem, słodką papryka i szczyptą soli.

*Idealne do grillowanej wieprzowiny, grzanek.

 

Masło chilli:

Chilli siekamy, mieszamy z masłem i solą.

*Idealne do owoców morza, smażonej i grillowanej wołowiny, karkówki, ryb.

Masło w pięciu smakach

przydatne

Jeśli chcecie by Wasze masełka przybrały ładny kształt. Zawińcie każde osobno w folię aluminiową. Wyłóżcie tworząc wałeczek, szczelnie zwińcie tworząc cukierka i włóżcie do lodówki na 3-40 minut. Po tym czasie wyjmijcie, odwińcie z folii i pokrójcie na takie kawałki jakie Wam odpowiadają.

Masło w pięciu smakach
rosiolove
Opublikowane w Na dobry dzień (śniadanie), Na mniejszy apetyt, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , .