Miodowa niespodzianka (Nie masz pomysłu na świąteczny prezent? Zrób go!)

Druga moja propozycja na własnoręcznie wykonany, słodki prezent to orzechy w miodzie oraz bardzo kobiecy miód z aromatem róży.

Orzechy w miodzie doskonale nadają się jako wierzchnia warstwa placka, do sałatek, deserów czy po prostu jako słodka, lekko karmelowa przekąska.

Miód różany, jeden z moich ukochanych choć za miodami średnio przepadam. Delikatny, a jednocześnie bardzo wyrazisty, o cudownym aromacie. Idealny do rozgrzewającej herbaty zimowej, deserów, ciast.

potrzebne będą

  • 650 g miodu wielokwiatowego
  • 250 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka suszonych płatków róży ( dostępne w sklepach zielarskich lub dobrych sklepach z przyprawami)

sposób przygotowania

Na patelnię wylewamy 350 g miodu, dorzucamy na nią orzechy włoskie. Karmelizujemy na dużym ogniu do chwili, aż miód zacznie się gotować i delikatnie pienić, w tym momencie skręcamy palnik na minimum i co jakiś czas wykonując okrężne ruchy patelnią obtaczamy orzechy w miodzie. Gdy miód zmieni delikatnie barwę na ciemnieszą, a orzechy całe pokryją się glazurą wyłączamy palnik i przelewamy całość do słoiczka. Do tego samego słoiczka dolewamy jeszcze 150 g zimnego miodu i delikatnie mieszamy. Słoiczek dekorujemy według uznania.

Płatki róż zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, dodajemy 150 g miodu i energicznie mieszamy by wszystko razem się połączyło. Przelewamy do ładnego, malutkiego słoiczka. Dekorujemy delikatnie smarując wieczko miodem i obsypując je płatkami róż.

Moje słodkie prezenty przygotowałam w prostym szarym kartoniku, obłożone siankiem i drewnianymi ozdobami. Wygląda prosto acz efektownie.

Opublikowane w Przepiśnik i otagowane: , , , .