Mizeria

Mizeria
Ilość: 4 porcje

Jeden z moich ulubionych dodatków do letniego obiadu. Słodko-kwaśna, przyjemna, orzeźwiająca, bardzo ogórkowa mizeria. Nazwa pochodzi podobno od tego że sałatka z ogórków, którą jest nie dostarczała zbyt wielu witamin i energii tak bardzo potrzebnej w dawnych czasach do ciężkiej pracy. Była smaczna, acz mizerna ta Mizeria.                                                 

Mizeria - składniki

Potrzebne będą

  • 3 duże ogórki zielone ( moga być też gruntowe)
  • 400 g gęstej śmietany 18%
  • 1 młoda, niewielka cebula
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

sposób przygotowania

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości plasterki. Jeżeli wolicie możecie zetrzeć je na tarce, ja jednak uważamy, że plastry są wtedy zbyt cienkie i podczas jedzenia mizerii ucieka nam przyjemność chrupania.

Do miseczki wrzucamy śmietanę, cebulę pokrojoną w drobniusieńką kostkę, ocet, cukier, koper i po sporej szczypcie soli i pieprzu. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy do smaku, według Waszych upodobań. Jeżeli wolicie bardziej kwaśną, dodajcie octu jeśli słodką, wystarczy dosypać odrobinę więcej cukru.

Śmietanę wlewamy do ogórków i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut by wszystkie smaki się ze sobą przegryzły. Po tym czasie próbujemy i doprawiamy ewentualnie odrobiną więcej soli lub pieprzu.

rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , .