Młoda kapusta – moja ulubiona

Młoda kapusta – moja ulubiona
Ilość: 4 porcje

Wiosna, ach wiosna ! Co prawda nie widać jej za oknem (dobrze się kamufluje) , ale widać ją już w warzywniakach. Nie mogłam się oprzeć i kupiłam piękną, śmiejącą się do mnie młodą kapustę, którą przyrządzę dziś dla Was tak jak lubię najbardziej z boczkiem i koperkiem. Taka kapusta doskonale sprawdza się jako wiosenna przekąska, ale i dodatek do smażonego dorsza czy jaja sadzonego.                                      

Młoda kapusta – moja ulubiona - składniki

potrzebne będą

  • 1 cała młoda kapusta
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 pęczek koperku
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ płaskiej łyżeczki pieprzu

sposób przygotowania

Boczek kroimy w paseczki i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażymy na niewielkim ogniu, celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Gdy boczek będzie chrupiący wyrzucamy go na sitko, by pozbyć się wytopionego tłuszczu.

Kapustę kroimy na 4 częsci,  dokładnie myjemy i drobno szatkujemy. Wrzucamy do garnka, dodajemy sól, pieprz, ocet, cukier i 3/4 szklanki wody. Gotujemy na niewielkim ogniu , aż większość wody odparuje. Potrwa to około 20-25 minut. Teraz dodajemy boczek i drobno posiekany koper, mieszamy i próbujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

Młoda kapusta – moja ulubiona
Młoda kapusta – moja ulubiona
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Po i przed (przystawki, przekąski), Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , , , , .