Moja spiżarnia

najnowsze przepisy

Dżem z cukinii z cytryną i kandyzowaną skórka z pomarańczy

Ogromna cukinia spoczywająca w mojej lodówce, w końcu doczekała się zamiany w pyszny, nieco inny od reszty dżem z cukinii. Jako ze jest to warzywo o niezbyt wyraźnie określonym smaku, nieco mdłe i mało wyraziste nadaje się zarówno do dań słonych jak i do słodkich wariacji. Mój dżem, a wkrótce mam nadzieje i Wasz doskonale […]

Domowy majonez w trzech smakach

Przyznaje się bez bicia, że dziś po raz pierwszy robiłam sama domowy majonez. Teoretycznie znałam technikę, ale w zasadzie nigdy nie miałam potrzeby by ją wykorzystać. Dziś się poprawiłam i zrobiłam swój pierwszy  w życiu majonez i wyszedł fantastyczny. Powstały trzy wersje tradycyjna, zielona i z kolorowym pieprzem.               […]

Baza pomidorowa

Warto mieć w swojej spiżarni coś takiego jak baza pomidorowa. Dzięki niej w szybki sposób jesteśmy w stanie przygotować obiad. Otwieramy słoik, dodajemy do makaronu z podsmażonym kurczakiem lub do rosołu z kluseczkami lub zwyczajnie podgrzewamy, lekko doprawiamy i mamy świetną zupę krem.                         […]