Muffiny bananowe z limonką i gorzką czekoladą

Muffiny bananowe z limonką i gorzką czekoladą
Ilość: 15 sztuk

Mega proste, niesamowicie miękkie i cudownie pyszne muffiny. Całość ich wykonania nie zajmie Ci więcej niż 40 minut, mało tego potrzebujesz do nich tylko przysłowiową " jedną miskę". Nieco mdłe babeczki zostały złamane mocnym smakiem gorzkiej czekolady i orzeźwione cytrusową nutą soku z limonki.                                

Muffiny bananowe z limonką i gorzką czekoladą

potrzebne będą

  • 4 duże dojrzałe banany
  • sok wyciśnięty z jednej limonki
  • 3/4 kostki roztopionego masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

sposób przygotowania

Banany rozgniatamy do chwili uzyskania miazgi. Następnie dodajemy do nich sok z limonki, roztopione masło, jajo i cukier, całość energicznie mieszamy do utworzenia jednolitej masy. Teraz wsypujemy do masy bananowej przesianą mąkę, sól oraz sodę, mieszamy tak długo aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i nie będzie w cieście grudek. Na koniec dodajemy pokrojoną ostrym nożem na niewielkie kawałki gorzką czekoladę.

W foremce układamy papilotki i każdą z nich napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.

Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 18-20 minut, w zależności od tego jakich dużych papilotek użyliście. Ciasto sprawdzamy przy pomocy patyczka. Jeśli jest upieczone patyczek będzie suchy, jeżeli jednak nie na drewnianym patyczku pozostanie wilgotne ciasto. W takim przypadku dodajmy jeszcze 2-3 minuty dla pewności by nasze babeczki były upieczone.

Muffiny bananowe z limonką i gorzką czekoladą
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik i otagowane: , , , , , .