Mus, nie mus jabłkowy

Skrzynka pełna jabłek, aż sama prosi się o to by zrobić z jej zawartości przetwory np. mus jabłkowy. Warto w piwnicy czy spiżarni przechować trochę lata, na zimne dni. Dzięki kardamonowi nasze jabłkowe wspomnienie lata smakuje niby tak samo, ale jednak całkiem inaczej.                                                

potrzebne będą

  • 3,5 kg jabłek
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10-12 łyżek cukru

sposób przygotowania

Jabłka obieram, myjemy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Trzy jabłka kroimy w niewielką kostkę i odkładamy na bok, resztę jabłek kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Owoce zalewamy sokiem pomarańczowym, dodajemy cukier i przyprawy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 1 godzinę, często mieszamy by jabłka się nie przypaliły.

Ugotowane jabłka blendujemy i próbujemy. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej cukru. Mus wstawiamy z powrotem na palnik, dorzucamy jabłka pokrojone w kostkę i zagotowujemy. Całość przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut.

przydatne

Ten mus doskonale sprawdza się jako dodatek do wypieków, wystarczy dodać do niego rodzynki, skórkę pomarańczową lub galaretkę kolorową i już ... szarlotka będzie idealna!

rosiolove
Opublikowane w Moja spiżarnia, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , .