Mus z kiwi, mascarpone i granat.

Mus z kiwi, mascarpone i granat.
Ilość: 4 porcje

Dziś walentynki... ups! Powinno być czerwono i z dużą ilością wielorakich serduszek, ale nie będzie ;). Będzie natomiast zielono, lekko i smacznie. Może zamiast standardowych walentynkowych deserów, zaskoczycie swoją druga połówkę wakacyjnym musem z kiwi?!                                             

Mus z kiwi, mascarpone i granat. - składniki

potrzebne będą

  • 4 dojrzałe kiwi
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250 g mascarpone
  • 1 owoc granatu

sposób przygotowania

Kiwi obieramy ze skórki i blendujemy na mus wraz z cukrem. Całość wkładamy do lodówki i chłodzimy przez dwie godziny.

Owoc granatu przekrawamy na pół i przy pomocy łyżeczki wydobywamy z niego ziarenka. Ziarenka nie powinny mieć na sobie białej błonki, która je otacza wewnątrz owocu.

Mascarpone ubijamy mikserem przez 5 minut. 1/3 musu kiwi mieszamy z serkiem.

Do szklanego naczynia wkładamy łyżkę musu z kiwi, następnie mascarpone i obsypujemy całość ziarenkami granatu.

Mus z kiwi, mascarpone i granat.
Mus z kiwi, mascarpone i granat.
rosiolove
Opublikowane w Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , .