Mus z pigwy w dwóch odsłonach

Mus z pigwy w dwóch odsłonach
Ilość: 2 słoiki

Dwie odsłony smakowe, jeden mus z pigwy. Wersja pierwsza słodka, doskonała do deserów, ciast lub jako dodatek do herbaty. Wersja druga wytrawna sprawdzi się jako dodatek do kaczki, wołowiny, wątróbki czy innych mięs.                                                

Mus z pigwy w dwóch odsłonach - składniki

potrzebne będą

  • 1 kg pigwy (około 400 g obranej)
  • 7-9 łyżeczek cukru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka syropu różanego
  • 1 mała suszona papryczka chilli lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1/3 łyżeczki kolendry
  • szczypta soli

sposób przygotowania

Pigwę obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w średniej grubości paseczki. Obrany owoc wrzucamy do garnka i dusimy przez 40 minut na niewielkim ogniu, podlewając co jakiś czas odrobiną wody. Gdy z pigwy powstanie coś w rodzaju dżemu dodajemy cukier i mieszamy. Gotowy mus z pigwy rozdzielamy do dwóch miseczek.

Miseczka 1:

Mus mieszamy z kardamonem, goździkami, syropem różanym i 2 łyżeczkami cukru. Podgrzewamy i zamykamy w słoiku.

Miseczka 2: 

Mus mieszamy z chilli, kolendrą i solą. Podgrzewamy i zamykamy w słoiku.

Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut.

 

Mus z pigwy w dwóch odsłonach
Mus z pigwy w dwóch odsłonach
rosiolove
Opublikowane w Moja spiżarnia, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , , , , .