Na mniejszy apetyt

najnowsze przepisy

Muffiny bananowe z limonką i gorzką czekoladą

Mega proste, niesamowicie miękkie i cudownie pyszne muffiny. Całość ich wykonania nie zajmie Ci więcej niż 40 minut, mało tego potrzebujesz do nich tylko przysłowiową " jedną miskę". Nieco mdłe babeczki zostały złamane mocnym smakiem gorzkiej czekolady i orzeźwione cytrusową nutą soku z limonki.                        […]

Krem z pomidorów z bazylią i serkiem mascarpone

Odkąd pamiętam zawsze w moim rodzinnym domu było pod dostatkiem swojskich, działkowych dóbr natury. Jadło się je cała wiosnę, lato, część jesieni a z resztą by jej nie stracić robiło się różne cuda. Zamrażało, wekowało, zamieniało w dżemy, soki, musy, przeciery. Przecier pomidorowy był i jest stałym bywalcem naszych piwnicznych półek, jednak z biegiem lat […]

Tymiankowe tarty z grzybami i szpinakiem z kurczakiem

Dawno mnie tu nie było, z czego nie jestem zbyt zadowolona. Pędząca codzienność, praca, dom... ech! Mam nadzieję, że już od dziś nigdy więcej nie zostawię Was na tak długo. Z moim powrotem zajdą też pewne zmiany odnośnie zdjęć, ale myślę że będą Wam się tak samo podobały jak poprzednie. Tyle tytułem formalności, a teraz […]

Chia z musem z brzoskwiń i karmelizowanymi orzechami

Żywot moich działkowych brzoskwiń dobiegał końca, nie mogłam pozwolić by odeszły w zapomnienie i postanowiłam zrobić mus. Mus doskonały do deserów, naleśników, jogurtu naturalnego, koktajlu. Mega prosty, delikatnie kwaskowy, pięknie różowo-pomarańczowy. Mus już gotowy, więc może sklecę coś więcej? Coś zdrowego i pysznego. Otwieram szafkę a w niej chia obok orzechów ziemnych spoczywa....      […]

Caprese z pomidorem kumato, vinegrette i siekaną natką pietruszki

Włoskie caprese, hiszpański pomidor, polska pietruszka i mój nowy przepis. Pomidory kumato mają fajny, słodki smak, który w połączeniu z mocnym vinegreatem, orzeźwiającą pietruszka i obojętną w smaku mozzarellą daje cudowną sałatkę, zatrzymującą smak lata. Doskonała jako przekąska ale i jako dodatek do przysłowiowego kotleta.                     […]

Kurki z rozmarynem

Wycieczka do lasu zakończyła się powrotem z pełnym wiaderkiem małych, żółtych i pachnących ściółką kurek. Niestety nie udało nam się znaleźć ani jednego innego, jadalnego grzyba... ech smutek! Może następnym razem nam się poszczęści i znajdziemy coś więcej oprócz kurek i wielkich, wstrętnych pająków ;). Kurki oczywiście uwielbiam i zaraz po oczyszczeniu ich z piasku […]

Mizeria

Jeden z moich ulubionych dodatków do letniego obiadu. Słodko-kwaśna, przyjemna, orzeźwiająca, bardzo ogórkowa mizeria. Nazwa pochodzi podobno od tego że sałatka z ogórków, którą jest nie dostarczała zbyt wielu witamin i energii tak bardzo potrzebnej w dawnych czasach do ciężkiej pracy. Była smaczna, acz mizerna ta Mizeria.                 […]

Jajecznica z kurkami i pomidorem

Przyznam się, że ostatnio trochę zaniedbuje to miejsce. Musicie mi to wybaczyć, urlop, później pełen zajęć od rana do wieczora czas w pracy, słoneczko i tak jakoś wyszło. Od dziś mam jednak zamiar się poprawić i tak chcę Wam zaproponować pomysł na pyszną jajecznicę z kurkami. O tak! to jest to co na pewno każdy […]

Ziemniaki jak z ogniska, prosto z domowej patelnii

Ziemniaki jak z ogniska, powiem Wam szczerze, że sama byłam zaskoczona jak idealnie odtworzony smak ziemniaków z ogniska udało mi się osiągnąć nie wzniecając ognia. Miały być grillowane, wyszły dymne, nieco wędzone, z odrobiną palonego masła. Doskonałe do gziku, grillowanych mięs lub po prostu do ręki posypane odrobiną soli, muśnięte masłem.         […]

Letnia sałatka z wędzonym łososiem i kwiatem cukinii

Latem najlepiej smakują nam lekkie, świeże, chrupiące rzeczy. Im cieplej tym mniejszy mamy apetyt, dlatego też dziś mam dla Was przepis na sałatkę z wędzonym łososiem, która doskonale sprawdzi się w upalne dni. Chrupiąca sałata, delikatne kwiaty cukinii i świeżutki, wędzony łosoś sprawią że wakacyjny obiad będzie przyjemnością.               […]

Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną

Grillowa biesiada nie może odbyć się bez dobrej kaszanki. Dziś mam dla Was kaszankę w towarzystwie kwaśnej kapusty i nieco słodkiej cebuli. Pamiętajcie jednak, że aby pakunek okazał się sukcesem powinniśmy mieć dobrej jakości kaszankę i oczywiście prawdziwą kiszoną kapustę, nie tą zakwaszaną octem!                       […]

Masło w pięciu smakach

Zbliżające lato sprawia, że mam ochotę by wszystko było inne, bardziej kolorowe, nowe, ciekawsze. Dotyczy to zarówno życia, jak i jedzenia. Po co mamy jeść zwykłe masło, skoro jest tyle świeżych ziół, warzyw którymi możemy je podkręcić smakowo i kolorystycznie. Oczywiście zwykłe masło też jest pyszne, ale spróbujcie jednego z tych, które Wam proponuje. Doskonale […]

Sałatka z ogórków kiszonych

Kolejna rzecz z cyklu, wspomnienia z dzieciństwa. Sałatka z ogórków kiszonych, którą często jadaliśmy w niedzielę do gulaszu czy pieczonego mięsa. Jeden z moich ulubionych dodatków, słodko kwaśna, z dużą ilością pieprzu i cebulki. Zjadałam ją zawsze zanim wylądowała na obiadowym stole. Spróbujcie!                           […]

Grillowany schab, szparagi i sos z serem wędzonym

Wiosna ma to do siebie, że dzięki skarbom które nam daje można w szybki sposób ugotować, naprawdę wykwintne danie. Młode warzywa są jędrne , chrupiące i nie potrzebują długiej obróbki. Przy niedzieli mój wybór padł na szparagi, które uwielbiam już od dzieciństwa i do których przekonałam już sporą ilość, opornych osób, a do tego grillowany […]

Młoda kapusta – moja ulubiona

Wiosna, ach wiosna ! Co prawda nie widać jej za oknem (dobrze się kamufluje) , ale widać ją już w warzywniakach. Nie mogłam się oprzeć i kupiłam piękną, śmiejącą się do mnie młodą kapustę, którą przyrządzę dziś dla Was tak jak lubię najbardziej z boczkiem i koperkiem. Taka kapusta doskonale sprawdza się jako wiosenna przekąska, […]

Rolada z kurczaka z czosnkowym brokułem

Dziś mam dla Was kolejną drobiową propozycje, lekka propozycja po świątecznym obżarstwie. Rolada z kurczaka poza brokułem, całość praktycznie robi się sama. Rolada doskonale smakuje na ciepło w towarzystwie swojego własnego maślanego sosiku i lekkiej sałatki, lub jako zimna przekąska na imprezie czy dodatek do świeżego pieczywa na śniadanie.             […]

Jaja marynowane w musztardzie

Przepis na stary jak świat, wzbogacony o odrobinę wędzonej papryki sprawi, że gotowane jajka staną się ciekawsze i bardziej wyraziste. Oprócz tego , że świetnie smakują same doskonale sprawdzą się też w sałatce jarzynowej czy paście jajecznej, a dzięki marynowaniu sprawią, że potrawy będą smakowały nieco inaczej.                 […]

Sos tatarski

Uwielbiam dobrą szyneczkę zwinięta w rulon z majonezem lub sosem tatarskim, ze szparagami też jest super, ale nie o tym dziś. Sos tatarski jest bardzo szybki w wykonaniu i stanowi doskonałą alternatywę dla zwykłego majonezu. Doskonały jest zarówno do jajek, szynki ale i do mięs czy sałatek.                 […]

Domowy majonez w trzech smakach

Przyznaje się bez bicia, że dziś po raz pierwszy robiłam sama domowy majonez. Teoretycznie znałam technikę, ale w zasadzie nigdy nie miałam potrzeby by ją wykorzystać. Dziś się poprawiłam i zrobiłam swój pierwszy  w życiu majonez i wyszedł fantastyczny. Powstały trzy wersje tradycyjna, zielona i z kolorowym pieprzem.               […]

Wielkanocne jaja faszerowane lekką salsą

Wielkanoc coraz bliżej, więc dziś postanowiłam podzielić się z Wami prostym przepisem na wiosennie i kolorowo wyglądające wielkanocne jaja. Rzeżucha ożywia całość i sprawia, że mimo pozornie zwyczajnej salsy otrzymujemy ciekawe i wyraziste jajko.                                           […]

Buraczana tapioka z delikatnym serkiem

Ludziska, dziś mam dla Was pomysł na pożywną, lekką, kolorową i przepełnioną smakiem ziół różową przekąskę. Buraczana tapioka to tylko cztery składniki, chwila czasu, ręce, które nie boją się ubrudzić od buraków i odrobina fantazji sprawią, że pojawi się uśmiech na Waszych twarzach i w Waszych brzuchach 😉               […]

Assiette z fioletowych ziemniaków Vitelotte

Spacerując po supermarkecie rzuciły mi się w oczy inne, wizualnie ciekawe ziemniaki, które w środku są fioletowe. Postanowiłam ich spróbować, jako że mam je pierwszy raz w swojej kuchni zrobiłam z nich assiette (jedna rzecz w kilku odsłonach i smakach podana na wspólnym talerzu). W ten sposób sprawdziłam jak smakują gotowane, smażone i pieczone. Spróbujcie. […]

Biała kiełbasa w sosie łagodnie musztardowym

Biała kiełbasa nie musi być tylko gotowana i podana z chrzanem, równie dobrze smakuje smażona lub grillowana. Dziś natomiast chcę Was przekonać do podania jej w sosie musztardowym. Doskonale sprawdzi się na luźnym grillowym przyjęciu ze znajomymi jak i jako ciekawa odmiana na wielkanocnym śniadaniu.                         […]

Pancakes z bananem i musem z jagód

W ubiegłym tygodniu w pracy miałam przyjemność przygotowywać niedzielę w stylu amerykańskim i tak mi się spodobało, że postanowiłam podzielić się z Wami kilkoma przepisami. Były już corn dogi, dziś czas na puszyste pancakes. W moim wydaniu są one z bananami i musem z jagód. Doskonale też smakują tradycyjnie podane czyli polane syropem klonowym, czekoladą […]

Corn dog

Corn dog to amerykańska przekąska, serwowana w barach z fast foodami. Są to panierowane w mące kukurydzianej małe kiełbaski, smażone w głębokim oleju i sprzedawane na patyku, same lub z przeróżnymi sosami. Uważam, że sprawdzą się świetnie zarówno jako przysmak kolacyjny lub przekąska na domówce.                     […]

Sałatka z łososiem grillowanym i dipem z musztardą dijon

Jedna z moich ulubionych sałatek, błyskawiczna w przygotowaniu, sprawiająca przyjemność w każdym kęsie. Soczysty łosoś, wyraźny w smaku sos podkręcający smak ryby, trochę zieleninki, ulubione małe pomidorki. Zwykła sałatka z łososiem, a buzia sama się śmieje.                                      

Zupa pomidorowa z pietruszkowymi lanymi kluskami

Po świąteczno-sylwestrowym szaleństwie przyszedł czas na coś lżejszego, czyli zupkę. Tradycyjna zupa pomidorowa jednak ryż czy makaron zastąpiłam kluseczkami półfrancuskimi inaczej lanymi wzbogaconymi o siekaną natkę pietruszki. Odrobina rosołu, pomidory, mąka, jajo, 30 minut i obiad gotowy.                                 

Szampańska galaretka w doborowym towarzystwie

Na imprezowym bufecie nie może zabraknąć również deseru, utrzymajmy go jednak w sylwestrowym klimacie. A jak sylwester to musi być szampan, tym razem w postaci kostek z szampańskiej galaretki połączonych z egzotyczna sałatką owocową. Mała rzecz, a cieszy i oko i podniebienie.                           […]

Świąteczna ryba w zalewie z sokiem z buraka

Pomysł na tą rybę w zalewie powstał zupełnie przypadkowo, a mianowicie kiedyś robiłam ryby w occie i w tym samym czasie porządek w lodówce. Jak to przy porządkach zawsze znajdzie się coś co stoi samotnie, bez właściciela i bez pomysłu na lepsze jutro. I tak stał sobie zakwas z buraka, zaszalałam i wlałam całość do zalewy. […]

Śledź w oleju na wigilijny stół

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... a co za tym idzie szał kuchenny, który sprawia, że wielu z Was zamiast się radować spina się by wszystko było na czas. I po co? Luzik! Wiele rzeczy można zrobić wcześniej, tak jak ten śledź w oleju. Dzięki temu rozłożycie sobie pracę równomiernie, a na świąteczny czas pozostanie […]

Swojska szynka

Różowo-szara, bardzo czosnkowa i niezwykle krucha szynka swojska powinna zagościć na świątecznych stołach u każdego z Was. W czasach w których wszystko jest naszpikowane chemią, barwnikami, ulepszaczami ciężko znaleźć dobrą, prawdziwą wędlinę. Biegnę Wam z pomocą w tej codziennej walce o sprawdzoną i swojską szynkę. Zróbcie ją sobie sami, proces trochę długotrwały , ale efekt […]

Pasztet z ciecierzycy

Jak wiecie jestem zwolenniczką mięsnych dań, ale szczerze mówiąc ta wersja pasztetu bardzo mi się spodobała. Oczywiście musiałam dodać do niej plastry boczku, ale i bez niego jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego, mięsnego pasztetu. Lekki i pełen smaku pasztet z ciecierzycy sprawdzi się zarówno jako przystawka ale i smarowidło do świeżego, pachnącego pieczywa.       […]

Portobello z kozim serem i burgerem wieprzowym

Wielkie kapelusze pieczarek Portobello zainspirowały mnie do zrobienia czegoś na kształt burgerów, w których spełniały by one rolę bułki. Robiąc jedzonko stwierdziłam, że nie ma sensu szaleć bo zdecydowanie jedna pieczarka wystarczy i przykrywanie wieprzowego burgera drugą nie ma sensu. Całość wzbogaciłam o grillowane pałeczki selera naciowego. Spróbujcie.               […]

Szakszuka zapiekana z mozzarellą i kaparami

Gdzie nie spojrzę tam szakszuka, więc i u mnie musiał pojawić się ten tunezyjski specjał. Pachnąca i sycąca alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych. Efektownie podana umili nam codzienne śniadanie, a tym samym da powera na cały dzień.                                     

Pâté z wątróbek kurzych w panko

Propozycja dzisiejsza to chrupiące kulki wypełnione aromatycznym musem z wątróbki - pâté. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek, imprezowa przekąska lub dodatek do kolacyjnych grzanek. Mega chrupiąca skorupka i puszysty, delikatny mus zawładną sercem każdego smakosza wątróbki.                                   […]

Wietnamska zupa PHO (moja interpretacja)

Zainspirowana wietnamską zupą phở gà, postanowiłam zrobić coś na jej wzór. Tradycyjna pho zawiera składniki, które nie są gotowane, a jedynie parzone w gorącym wywarze. U mnie kurczak został ugotowany, kaczka podsmażona, ale efekt myślę, że jest równie dobry. Spróbujcie i dajcie znać czy Wam smakowało.                   […]

Energetyczna grzanka z pikantnym sosem

Za oknem ponuro, chciałoby się troszkę koloru, troszkę radości, a więc stwórzmy sobie wiosenny klimat w środku zimnej jesieni. Dziś mam dla Was propozycje na niesamowicie dobre grzanki pełne warzyw. Pikantny sos, który tu użyłam doskonale nadaje się również jako dip do chipsów, nachosów i tortilli. Uśmiech na twarz i do roboty. 🙂       […]

Chili con carne w halloweenowej odsłonie

Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej przyrządzana z mielonej wołowiny i czerwonej fasoli, często wzbogacana jest o różne dodatki takie jak kukurydza czy paski papryki.  Nutą przewodnią dania jest ostrość i specyficzny smak kuminu. Przyznam się szczerze, że chili często gości na moim stole ponieważ jest pyszne i szybkie w wykonaniu, co jest […]

Ozór wieprzowy na przekąskę

Pani świnka była taka uprzejma, ze podzieliła się ze mną swoim językiem i policzkami, co mnie bardzo ucieszyło. Ozór wieprzowy pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. Niebo w gębie dla podrobowych smakoszy. Nigdy nie próbowałeś/aś? Brzydzisz się? O nie! Odważ się! Zamknij oczy i jedz, jedz, jedz! A tak poważnie są to moje ulubione części […]

Pasta z dorsza wędzonego

Nadmorski urlop jak zawsze zakończyłam kupując świeżą, wędzoną rybkę u miejscowego rybaka. Tym razem nie wzięłam jak zwykle rybki maślanej, a naszego tradycyjnego, lekko nudnego ale smacznego dorsza. Przywiozłam go do domu i niewiele myśląc, postanowiłam zrobić z niego pastę do pieczywka. Wyszła bardzo fajna 🙂                   […]

Oszukane pyry z oszukanym gzikiem

Jak na poznaniankę przystało przygotowuję często w domu pyry z gzikiem, czyli ziemniaki w mundurkach z przyprawionym i wymieszanym ze śmietaną twarogiem. Jednak dziś postanowiłam to tradycyjne danie lekko zmodyfikować.                                                   […]

Zwyczajna sałatka z nadzwyczajnym dresingiem arbuzowym

Niby zwyczajna sałatka, niby nic  takiego... a jednak! Magiczny winegret, arbuz niby nie wyczuwalny a dający to coś, to coś co zamienia zwykłe danie w danie eksplozje. Troszkę mnie poniosło, ale spróbujcie możne poczujecie to co ja. 🙂                                   […]

Makaron z sosem pomidorowym – smak dzieciństwa, z moim klopsikowym akcentem

Smak mojego dzieciństwa. Po zebranych na działce pomidorowych plonach, moje rodzicielstwo zawsze wekowało sporo przecierów, a z nich później mama robiła ten dobry sosik, zajadaliśmy go wszyscy ze smakiem. Ach! te beztroskie czasy 🙂 Mój akcent to bazyliowe klopsiki, które dodatkowo wzbogacają smak.                         […]

Smażone kwiaty cukinii

Przechadzając się po działeczce naszego taty odkryłam, że właśnie kwitnie cukinia przepięknym żółtym kwieciem, ale super pomyślałam, będzie na przekąskę. Idę dalej, a tu na krzaczkach różne kolory pomidorków... ach będzie salsa. Tak powstały smażone kwiaty cukinii z salsą pomidorową.                               […]

Chłodnik owocowy z truskawkami, borówkami i rabarbarem

Chłodnik owocowy z truskawkami i borówkami to przyjemna i orzeźwiająca alternatywa dla tradycyjnego chłodnika. Doskonale chłodzi w upalne dni. Dzięki dodaniu rabarbaru staje się słodko-kwaśny i zdrowszy.                                                         […]