Obiadu czas

Najnowsze przepisy

Gulasz z żołądków indyczych jak w domu

Kolejny wpis z cyklu JAK JA KOCHAM PODROBY, a dziś rolę główną grają w nim indycze żołądki. Duże, mięsne…ach! Przygotowałam je w ten sam sposób w jaki w dzieciństwie robiła żołądki z kurczaka moja mama. Słodko-kwaśny szary sos, mięciutkie żołądki do tego kasza jęczmienna, w ręce ogórek konserwowy i uśmiech pojawia się na twarzy. potrzebne […]

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa, i to ta wigilijna z grzybów suszonych i ta leśna z ziemniakiem (tak na marginesie moja specjalność w restauracji, nie mogę jednak zdradzić przepisu ech… co zrobić, musicie wpaść spróbować), kurkowa, borowikowa, maślakowa … każda jest moją ulubioną! Dzisiejsza propozycja zawiera suszony lubczyk, który fantastycznie podkreśla i wydobywa grzybowy smak grzyba. Do dzieła […]

Krem z pomidorów z wędzoną papryką

Co zrobić gdy ma się mnóstwo świeżych pomidorów, pysznych, działkowych a sosy i przeciery ma się już w słoikach? Oczywiście, że zjeść surowe ale można też zrobić krem z pomidorów. Bardzo prosty, bardzo szybki, bardzo pyszny… zasmakuje każdemu. Prosty i szybki nie musi jednak oznaczać, że nieciekawy i zwykły, wzbogacony o słodka paprykę wędzoną staje […]

Kotlet po lwowsku (nadziewany grzybami leśnymi)

Mamy jesień, szarą, deszczową zresztą tak jaki i minione lato, niezbyt ciepłą… ech! Cóż zrobić, trzeba włożyć różowe okulary i szukać plusów takiego stanu rzeczy, a jednym z tych plusów wrześniowej pory deszczowej są GRZYBKI! Piękne, mięsiste (no dobra nie wszystkie), pachnące i przede wszystkim smaczne. Przyznam się szczerze, że mam już w domu cały […]

Letnie leczo z cukinii, kalarepy i papryki

W ogrodzie mnóstwo świeżych warzyw, ziół i owoców, aż żal było by z nich nie korzystać. Mój pomysł na dziś to świeże leczo, pełne wakacyjnych smaków. Doskonale smakuje samo, jako dodatek do chrupiących grzanek, element sałatki lub baza do makaronu. Sprawdzi się również jako uzupełnienie grillowanego schabu czy fileta. Może być łagodne, może też być […]

Kotleciki mielone idealne na grilla

Sezon grillowy wciąż trwa, więc dziś przygotowałam dla Was pomysł na mega szybkie w przygotowaniu kotleciki z mielonej karkówki. Chciałam dodać im więcej smaku, a tym samym koloru i tak właśnie w środku wylądowała papryka, pomidor i szczypior. Doskonale sprawdzą się jako alternatywa tradycyjnej karkówki z grilla.                 […]

Polędwiczka wieprzowa z maślanymi pieczarkami i młodymi ziemniakami

Polędwiczka wieprzowa, doskonała w smaku, nie wiele potrzebuje by być królową na stole. Wystarczy dać jej trochę serca i jej nie przeciągnąć czyli przesmażyć, przegotować jednym słowem nie wysuszyć. W połączeniu z maślanymi pieczarkami i nieco słodkimi, młodymi ziemniakami staje się tworem kompletnym, samemu nawołującym do zjedzenia.                 […]

Indycze serduszka z kapustą Pak Choi i sosem pomidorowym

Kolejna odsłona podrobów, przez wielu niedocenianych i nie słusznie! Będę o nie walczyć, ponieważ przy odrobinie wyobraźni, czasu, przypraw stają się prawdziwym rarytasem. Dziś mam dla Was indycze serduszka, które w połączeniu z pomidorami i Pak Choiem nabrały zupełnie innego oblicza.                             […]

Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną

Grillowa biesiada nie może odbyć się bez dobrej kaszanki. Dziś mam dla Was kaszankę w towarzystwie kwaśnej kapusty i nieco słodkiej cebuli. Pamiętajcie jednak, że aby pakunek okazał się sukcesem powinniśmy mieć dobrej jakości kaszankę i oczywiście prawdziwą kiszoną kapustę, nie tą zakwaszaną octem!                       […]

Ziołowe udka z grilla

Do wczorajszej salsy doskonale pasują dzisiejsze, chrupiące, udka z grilla. Na grilla najlepiej sprawdzają sie niewielkie pałeczki, które szybko sie upieką. Trochę ziół, oliwa, 30 minut na ruszcie i mozemy delektować się pysznym obiadem, w wiosennej scenerii.                             potrzebne będą 500 g […]

Zupa z białych warzyw

Lekka zupa na ciepły, wiosenny dzień. Bogata w wiele wartości odżywczych, przyjemna w smaku, delikatna, świeża. Dominuje tu smak szparag, które są hitem tej pory roku. Koper przełamuje lekką słodycz i gorycz, sprawiając że zupa staje się przyjemniejsza dla podniebienia. potrzebne będą 1 pęczek szparag czyli około 10-15 sztuk, w zależności od grubości 1 korzeń […]

Dziki gulasz (dziczyzna, jelenina)

Dzisiejszy niedzielny obiad będzie w leśnym klimacie. Udało mi się dorwać pokrojone w kostkę mięso z dzika i jelenia. Paczuszki były zamrożone, to jednak nie wpływa źle na mięso a wręcz przeciwnie, sprawia że ono kruszeje. Myślę, że każdy powinien spróbować chociażby dzika i wtedy ocenić. Dziczyzna jest pyszna, głęboka w smaku i jestem pewna, że […]

Grillowany schab, szparagi i sos z serem wędzonym

Wiosna ma to do siebie, że dzięki skarbom które nam daje można w szybki sposób ugotować, naprawdę wykwintne danie. Młode warzywa są jędrne , chrupiące i nie potrzebują długiej obróbki. Przy niedzieli mój wybór padł na szparagi, które uwielbiam już od dzieciństwa i do których przekonałam już sporą ilość, opornych osób, a do tego grillowany […]

Rolada z kurczaka z czosnkowym brokułem

Dziś mam dla Was kolejną drobiową propozycje, lekka propozycja po świątecznym obżarstwie. Rolada z kurczaka poza brokułem, całość praktycznie robi się sama. Rolada doskonale smakuje na ciepło w towarzystwie swojego własnego maślanego sosiku i lekkiej sałatki, lub jako zimna przekąska na imprezie czy dodatek do świeżego pieczywa na śniadanie.             […]

Potrawka z kurczaka, oczywiście w towarzystwie marchewki z groszkiem

Potrawka tradycyjna potrawa, podawana często na uroczystościach rodzinnych, komuniach, weselach, stypach. Jeden z punktów na mojej liście nudnych, zwyczajnych, ale niezwykle pysznych dań. Wbrew pozorom przygotowanie dobrego sosu potrawkowego nie jest wcale proste, ten sos wymaga cierpliwości i serca, które pozwoli mu stać się kremowym i idealnym w swym smaku.           […]

Żurek staropolski

Wielkanoc nie może się odbyć bez dobrego, pełnego aromatu czosnku i majeranku żurku. Ile domów, tyle żurów… z grzybami, ziemniakami, boczkiem, jedne bardziej czosnkowe inne mniej, jedne kwaśne inne nieco mniej, ale jedno bez wątpienia je łączy zawsze kojarzą się z dawną, Polską kuchnią. Swojską, prawdziwą, doskonałą w swej prostocie.           […]

Sałatka z kurczakiem, prażonym słonecznikiem i dipem z avocado

Tak sobie urlopując naszła nas ochota na coś lżejszego, na jakąś alternatywę dla tradycyjnego obiadu i tak padło na sałatkę. Miała być tylko sałatka z kurczakiem, ale naszła mnie ochota na prażony słonecznik, który uwielbiam. A dresing, dip? W koszyczku samotne avocado, miękkie i dojrzałe…przyda się pomyślałam.                 […]

Assiette z fioletowych ziemniaków Vitelotte

Spacerując po supermarkecie rzuciły mi się w oczy inne, wizualnie ciekawe ziemniaki, które w środku są fioletowe. Postanowiłam ich spróbować, jako że mam je pierwszy raz w swojej kuchni zrobiłam z nich assiette (jedna rzecz w kilku odsłonach i smakach podana na wspólnym talerzu). W ten sposób sprawdziłam jak smakują gotowane, smażone i pieczone. Spróbujcie. […]

Wielkanocne klopsiki z łopatki wieprzowej z sosem pieczarkowym

Jak Wielkanoc to musi być i biała kiełbasa… a gdyby tak zastąpić ją niewielkimi klopsikami o podobnym smaku? Do tego sos pieczarkowy z odrobiną tymianku. Ach.. coś pięknego. Niewiele potrzeba by urozmaicić nasze codzienne i nie tylko codzienne menu.                                 […]

Zupa chrzanowa z wołowiną i jajem poche

Zupa chrzanowa to wielkanocna alternatywa dla tradycyjnego żurku. Nieco ostrzejsza, wzbogacona o mięciutką wołowinę, szybka w przygotowaniu i mega smaczna. Żółtko, które rozlewa się do zupy sprawia, że staje się ona odrobinę bardziej gęsta i jest tą kropką nad i nadająca głęboki smak.                         […]

Zupa “chińska” z grzybami mun i kurczakiem

Zainspirowana mieszanką chińską Hortex postanowiłam zrobić dziś lekką, pikantną zupę chińską z kurczakiem. Jako, że bardzo lubię grzyby  mun dodałam ich nieco więcej, niż znajduje się w mieszance nie jest to jednak konieczne. Zupa ta jest doskonała dla ludzi będących cały czas w biegu, ponieważ przygotowanie jej zajmie Wam 20 minut. Polecam!       […]

Rosół z indyka

Jak przystało na Rosiołową muszę umieć ugotować dobry rosioł. 🙂 Dzisiaj mam dla was rosół z indyka. Niby zwykły przepis, a jednak wzbogacony o kilka drobnych elementów, takich jak łupina cebuli, czosnek, smażony por. To dzięki tym skromnym dodatkom rosół uzyskuje głębię, nowy, ciekawy smak.                     […]

Pomarańczowy indyk z duszoną marchewką

Filet z indyka wydawać by się mogło, że jest suchy i bez wyrazu. Postaram się dziś Wam udowodnić, że tak nie jest. Sok pomarańczowy użyty w marynacie, oprócz walorów smakowych spełnia tu też rolę zmiękczacza, dzięki któremu filet jest wilgotny i bardzo soczysty. Ostre przyprawy nadają wyrazistości, marchewka sprawia, że moja propozycja staje się pełna. […]

Ziołowa polędwiczka wieprzowa na maślanych porach

Soczysta i dobrze przyrządzona polędwiczka wieprzowa, wbrew pozorom nie jest wcale taka łatwa do osiągnięcia. Odpowiedni czas smażenia, dłuższa chwila relaksu dla naszego mięska by odpoczęło i nie utraciło swoich soków podczas krojenia i odrobina naszego serca. Maślane pory to również jeden z moich ulubionych dodatków, wyraźny w smaku por zostaje utemperowany przez delikatne masło […]

Pizza – najlepsze ciasto

Przyszedł czas na kolejny z podstawowych przepisów, jakie musicie znać, a mianowicie na ciasto z którego robi się pizzę. Jedni lubią cienką inni natomiast uwielbiają delektować się smakiem grubszego ciasta. Ten przepis pozwoli Wam przygotować ciasto idealne, z którego powstanie taka pizza na jaką masz własnie ochotę. Ps. Sekretem idealnej włoskiej pizzy jest mała ilość […]

Pancakes z bananem i musem z jagód

W ubiegłym tygodniu w pracy miałam przyjemność przygotowywać niedzielę w stylu amerykańskim i tak mi się spodobało, że postanowiłam podzielić się z Wami kilkoma przepisami. Były już corn dogi, dziś czas na puszyste pancakes. W moim wydaniu są one z bananami i musem z jagód. Doskonale też smakują tradycyjnie podane czyli polane syropem klonowym, czekoladą […]

Soczysty filet z kurczaka pieczony w boczku podany z lekkimi rollsami

Jak zrobić soczysty filet, który jednocześnie będzie pełen smaków? Wystarczy owinąć go boczkiem wędzonym i oczywiście nie przeciągnąć co w kuchennym slangu oznacza, że nie można go zbyt długo piec czy smażyć by nie stał się suchy i gumowaty. Mój wyszedł dziś idealnie, do tego szybkie rollsy z sałatą i obiad gotowy w 35 minut.   […]

Spaghetti z pesto pietruszkowym

Ostatnio były kluseczki pietruszkowe, dziś spaghetti z pesto z tym samym składnikiem. Przyznam się szczerze, że bardzo lubię tą nać. Ma delikatny smak, który nadaje świeżości praktycznie każdej potrawie. Oprócz tego natka pietruszki jest źródłem mega dużej ilości witaminy C, a na tą porę roku na pewno się nam ona przyda.         […]

Pieczeń z karkówki szpikowana grzybami i boczkiem wędzonym

Święta, święta i po świętach… Postanowiłam podzielić się z Wami jeszcze przepisem na znakomitą, pachnącą, soczystą pieczeń z karkówki, którą miałam gotową na święta, ale nie zdążyłam wrzucić. Nic się nie stało, taką pieczeń możecie zrobić przecież bez okazji 🙂                               […]

Tradycyjny barszcz czerwony

W piątkowy dzień przyszedł czas na przygotowanie świątecznego barszczu czerwonego. Buraczki z działkowej piwniczki dostarczone, grzyby zmagazynowane, czosnek zdobyty więc działam. W domu unosi się zapach świąt, barszczyk powoli mruga, a ja uciekamy myć okna, a później relaks. Wesołych Kochani!                               […]

Pierogi z korzennym jabłkiem, orzechami włoskimi i suszoną śliwką

Dziś przygotowałam dla Was świąteczną, ale nie oczywistą propozycję na pierogi. Karmelizowane orzechy dają chrupiącą strukturę, miękkim i rozpływającym się śliwkom i jabłkom. Aromatyczne i pachnące pierogi z korzennym jabłkiem z pewnością zadowolą zwolenników słodkich mącznych uszek.                                     […]

Świąteczny sandacz z borowikami i purre z pietruszki

Kto powiedział, że na święta tylko karp? Karp to oczywiście doskonała i szlachetna ryba, ale sandacz nie odstępuje mu na krok. Jedna z moich ulubionych ryb słodkowodnych, delikatna a jednocześnie dość wyraźna w smaku. W połączeniu z sosem z doskonałych i pachnących borowików oraz śnieżno białym purre z pietruszki, tworzy kompozycję iście królewską, doskonałą na […]

Krem z buraków pieczonych z suszonymi grzybami

Z dniem dzisiejszym ruszam z propozycjami świątecznych potraw. Będą i te tradycyjne i te bardziej nowoczesne, wszystkie jednak sprawią, że święta będą radosne i pełne smaku. Na pierwszy strzał mam dla Was krem z buraków, odświętny bo z suszonymi grzybami i śliwkami, będzie stanowił doskonałą alternatywę dla tradycyjnego barszczu.             […]

Kotlet słoneczny z ziemniakami pełnymi smaku

Brzydki i zimny wtorek za oknem, a w domu? A w domu troszeczkę słońca, czyli czas kotlet słoneczny! Niby zwykły obiad, a sprawi, że na twarzach domowników pojawi się uśmiech. Dodałam jeszcze odrobinę szaleństwa w postaci aromatycznych i nieco pikantnych ziemniaków gotowanych. Do dzieła!                       […]

Portobello z kozim serem i burgerem wieprzowym

Wielkie kapelusze pieczarek Portobello zainspirowały mnie do zrobienia czegoś na kształt burgerów, w których spełniały by one rolę bułki. Robiąc jedzonko stwierdziłam, że nie ma sensu szaleć bo zdecydowanie jedna pieczarka wystarczy i przykrywanie wieprzowego burgera drugą nie ma sensu. Całość wzbogaciłam o grillowane pałeczki selera naciowego. Spróbujcie.               […]

Wietnamska zupa PHO (moja interpretacja)

Zainspirowana wietnamską zupą phở gà, postanowiłam zrobić coś na jej wzór. Tradycyjna pho zawiera składniki, które nie są gotowane, a jedynie parzone w gorącym wywarze. U mnie kurczak został ugotowany, kaczka podsmażona, ale efekt myślę, że jest równie dobry. Spróbujcie i dajcie znać czy Wam smakowało.                   […]

Krem z brokuła z ogórkiem kiszonym w spółce

Naszła mnie dziś ochota na brokuła, ale sam brokuł … nuda. Może zupa? A niech będzie pomyślałam! I tak też zrobiłam, oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś nie udziwniła. Patrze ogórki wyglądają ze słoika, jak gdyby same chciały zostać gwiazdami obiadu. Dlaczego miałabym odebrać im tą przyjemność? Wskakujcie powiedziałam. I w ten zaskakujący sposób powstał […]

Chili con carne w halloweenowej odsłonie

Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej przyrządzana z mielonej wołowiny i czerwonej fasoli, często wzbogacana jest o różne dodatki takie jak kukurydza czy paski papryki.  Nutą przewodnią dania jest ostrość i specyficzny smak kuminu. Przyznam się szczerze, że chili często gości na moim stole ponieważ jest pyszne i szybkie w wykonaniu, co jest […]

Duszona kaczka z całkiem nowym purre ziemniaczanym

Przy niedzieli nadszedł czas na obiad z kaczką w roli głównej. Duszona z dużą ilością dodatków, delikatna a jednocześnie z tajemniczą nutą w smaku. Sos z takiego aromatycznego wywaru to już w zasadzie formalność. Do tego ciekawe, całkiem inne purre ziemniaczane i zaskoczone miny domowników. Przepis na lepszy dzień, to przepis na moją niecodzienną kaczkę […]

Wytrawne pene z krewetkami

„1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” i mój kolejny przepis z tym związany to pene z krewetkami. Mocny sos, pełen smaków, wytrawny. Czasem warto spróbować czegoś innego, a może inne dla Was okaże się najlepsze. Często dania odzwierciedlają mój nastrój w danym dniu i dziś też tak jest. Trochę zła, trochę skwaszona, trochę wybuchowa, ale gotowa […]

Farfalle aromatyczne i kolorowe

„1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” i mój pomysł na dziś. W ten szary, ponury, zimny dzień postanowiłam podzielić się z Wami moim pomysłem na obiad. Jedna z moich ulubionych odsłon makaronu, kolorowa, pełna smaku, nieco inna i na pewno nie nudna – taka ja na talerzu. Zwykle na moim stole gości spaghetti, tagliatelle, pene, […]

Flaczki wołowe w aromatycznym rosole

Jak już pewnie wiecie bardzo lubię podroby, dlatego też nie powinno nikogo zdziwić, że flaki są jedną z moich ulubionych zup. Wieprzowe, wołowe, rosołowe, pomidorowe, winne, ostre, łagodne, z dużą ilością warzyw… uwielbiam! Przy okazji publikowania tego przepisu chętnie dowiem się jaki wy przyrządzacie flaczki wołowe. Podzielicie się ze mną swoimi kulinarnymi tajemnicami?         […]

Kurczak curry, mus z dyni i wyrastające z kaszy marchewki

Punktem kulminacyjnym naszego dyniowego tygodnia zostaje mus z dyni, który spełnia rolę łącznika między kaszą, a sezamowymi marchewkami. Całość dopełnia kurczak curry. Kolorowa i pełna smaków propozycja na niedzielny obiad.                                                     […]

Dyniowe kopytka

Dyniowe kopytka to ciekawa alternatywa dla zwykłych tradycyjnych kopytek. Dzięki dyni są nieco słodsze niż ziemniaczane, ale równie smaczne. Doskonale nadają się na słodki podwieczorek, ale i jako dodatek do gulaszu. Szczerze polecam, gdy raz je spróbujecie będziecie chcieli jeszcze i jeszcze.                           […]

Krem z dyni z batatami

Jesień za oknem, daje znak, że czas na działkową królową DYNIĘ! Jako pierwszy dyniowy przepis mam dla Was zupę – krem z dyni . Miała być z mleczkiem kokosowym, ale mleczka się zapomniało, więc jest z batatem. Batat to strzał w dziesiątkę, efekt zaskakujący. Przyjemnie słodka, lekko przełamana jabłkiem i uwieńczona chilli idealna zupa na […]

Devolajki czyli kotlet de volaille z masłem ziołowym

Ukochane danie Polaków, znienawidzone przez kucharzy 🙂 Wesela, komunie, jubileusze, stypy … 50, 100, 150 sztuk … i klepiesz, klepiesz, klepiesz a końca nie widać. Zupełnie zwyczajne, a jednak pyszne. Mimo maleńkiej niechęci do nich, postanowiłam dodać przepis na nieco zmodyfikowaną wersję klasyku.                         […]

Smażony karp na dobrej modrej kapuście

Smażony karp wielu kojarzy się tylko ze świętami Bożego Narodzenia, a szkoda. Jest to bardzo dobra i wdzięczna w przygotowaniu ryba, dostępna w sklepie rybnym praktycznie przez cały rok. Dziś mam dla Was przepis, który zapewne wywoła zaniepokojenie w Waszych głowach. Dlaczego takie połączenie? Przecież to nie pasuje! A może jednak ?! 😉     […]

Papardelle z grzybami leśnymi i suszoną śliwką

Grzybki … czy jest coś lepszego o tej porze roku? Pyszne, aromatyczne, pełne umami, moje ulubione. Dziś mam dla Was przepis na makaron, bardzo leśny, grzybowy, nie zabraknie też jednak w nim nuty “czegoś innego” czyli suszonych śliwek.                                   […]

Oszukane pyry z oszukanym gzikiem

Jak na poznaniankę przystało przygotowuję często w domu pyry z gzikiem, czyli ziemniaki w mundurkach z przyprawionym i wymieszanym ze śmietaną twarogiem. Jednak dziś postanowiłam to tradycyjne danie lekko zmodyfikować.                                                   […]

Letnia zapiekanka z mieloną wieprzowiną

Aromatyczna i kolorowa propozycja dla smakoszy warzyw. Letnia zapiekanka to opcja dla nie lubiących za długo “stać przy garach”, kroisz, mieszasz a reszta sama się robi. Mieszanka przypraw, którą sami przygotujecie nadaje lekko orientalnego, zaskakującego smaku.                                       […]

Polędwiczka wieprzowa z maślaną kukurydzą i słodko-kwaśną papryką

Wspomnienie każdych nadmorskich Osiołowych wakacji- maślana kukurydza, ale czy musi być sama?  Nie musi! Z papryką współgra idealnie, dodajmy troszkę wieprzka i obiad załatwiony.                                                               […]

Zwyczajna sałatka z nadzwyczajnym dresingiem arbuzowym

Niby zwyczajna sałatka, niby nic  takiego… a jednak! Magiczny winegret, arbuz niby nie wyczuwalny a dający to coś, to coś co zamienia zwykłe danie w danie eksplozje. Troszkę mnie poniosło, ale spróbujcie możne poczujecie to co ja. 🙂                                   […]

Makaron z sosem pomidorowym – smak dzieciństwa, z moim klopsikowym akcentem

Smak mojego dzieciństwa. Po zebranych na działce pomidorowych plonach, moje rodzicielstwo zawsze wekowało sporo przecierów, a z nich później mama robiła ten dobry sosik, zajadaliśmy go wszyscy ze smakiem. Ach! te beztroskie czasy 🙂 Mój akcent to bazyliowe klopsiki, które dodatkowo wzbogacają smak.                         […]

Kotlet schabowy w letniej odsłonie z sałatką z fasolki szparagowej

Kotlet schabowy to jedna z obowiązkowych propozycji na niedzielny obiad, ale może by go troszeczkę odświeżyć? Pietruszka i czosnek dodają świeżości i sprawiają, że tradycyjny schaboszczak robi się jeszcze smaczniejszy.                                                    […]

Smażona makrela na letnich warzywkach

Dlaczego makrela? Bo lubię makrelę, ale spokojnie można użyć tutaj innej ryby np. dorsza, sandacza. Fajna propozycja na lunch w ciepły, wakacyjny dzień. Używam tu wszystkich warzywek jakie mamy w tej chwili w ogródku, świeże i naturalnie hodowane dają gwarancje pysznego smaku 🙂                         […]

Chłodnik owocowy z truskawkami, borówkami i rabarbarem

Chłodnik owocowy z truskawkami i borówkami to przyjemna i orzeźwiająca alternatywa dla tradycyjnego chłodnika. Doskonale chłodzi w upalne dni. Dzięki dodaniu rabarbaru staje się słodko-kwaśny i zdrowszy.                                                         […]