Boczek rolowany – mój ulubiony

Rolada z boczku
ilość porcji

Bardzo soczysty boczek rolowany. Świetnie smakuje zarówno jako danie obiadowe z purre ziemniaczanym i kapustą kiszoną,  jak i jako dodatek do zimnego piwka.                                                                                                    

Rolada z boczku składniki

potrzebne będą

  • 1,2 kg boczku surowego bez żeberek (wybieramy w zależności od upodobań bardziej lub mniej tłusty)
  • 1 duża cebula zwykła - bez łupiny
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki musztardy najlepiej sarepskiej
  • 2 łyżeczki soli
  • folia aluminiowa
Rolada z boczku zwijanie

sposób przygotowania

Boczek dokładnie myjemy i wycinamy ewentualne chrząstki. Bierzemy ostry nóż,najlepiej cienki trybownik i rozcinamy boczek w poprzek na pół, nie docinając do końca (tak jak  byśmy chcieli stworzyć dwa cienkie płaty). W zależności jakie grube będą płaty -tłuczemy młotkiem do mięsa lub nie. Boczek musi dawać się nam swobodnie zwijać. Płat rozkładamy na desce smarujemy cały musztardą i posypujemy pieprzem, solą, majerankiem, papryką wędzoną i pokrojoną w piórka cebulą. Rolujemy z węższej strony, rolując dociskamy. Roladę najlepiej odstawić do lodówki na 4-5 godzin, by przeszła wszystkimi smakami.

Szykujemy sobie 4 długie kawałki folii aluminiowej, roladę przenosimy na folię i zawijamy tworząc "cukierka". Powtarzamy czynność aż skończy nam się uszykowana folia. Zawijając mięso w folię staramy się każdą partie dobrze docisnąć by pakunek był szczelny, dzięki temu wszystkie cenne składniki nam nie uciekną do wody.

Bierzemy duży garnek (taki aby zmieścił się w nim nasz boczkowy "cukierek") i napełniamy go wodą, wstawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzątku wrzucamy boczek,przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 2 godziny.

Ugotowany boczek wyciągamy z garnka, folię rozcinamy najlepiej na głębokim naczyniu, dzięki temu zachowamy tłuszczyk znajdujący się w folii. Schłodzony tłuszcz od boczku możemy użyć do smażenia np. kotletów schabowych lub jako dodatek do smalcu ze skwarkami.

Taki boczek można podawać zarówno na ciepło prosto z garnka lub pokrojony na cieńsze plastry z grilla, albo patelni  jak i na zimno jako przekąska lub wędlina do pieczywa.

Rolada z boczku
Rolada z boczku
hashtag
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , .