Farfalle aromatyczne i kolorowe

Farfalle aromatyczne i kolorowe

„1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” i mój pomysł na dziś.

W ten szary, ponury, zimny dzień postanowiłam podzielić się z Wami moim pomysłem na obiad. Jedna z moich ulubionych odsłon makaronu, kolorowa, pełna smaku, nieco inna i na pewno nie nudna - taka ja na talerzu. Zwykle na moim stole gości spaghetti, tagliatelle, pene, dziś jednak postawiłam na farfalle. Fikuśne kokardki doskonale wyglądają na talerzu skąpane w warzywach.               

potrzebne będą

  • 200 g makaronu Lubella Farfalle
  • 2 duże pieczarki lub 4 mniejsze
  • 1/2 papryki żółtej
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 niewielkie szalotki
  • 1/2 dużego pomidora lub kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 6 plastrów szynki długodojrzewającej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz, olej

sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente według instrukcji podanej na opakowaniu.

Warzywa myjemy. Obieramy cebulkę, czosnek, a z papryki wycinamy gniazda nasienne. Szalotkę, pieczarki, seler naciowy kroimy w cienkie talarki. paprykę i szynkę w paseczki, a pomidora w niewielką kostkę. Czosnek siekamy.

Na rozgrzaną patelnię z dwiema łyżkami oleju wrzucamy szynkę z cebulą i czosnkiem, chwile podsmażamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy seler, a po chwili paprykę i pieczarki. Smażymy chwilę uważając by nie przypalić warzyw. Gdy wszystkie składniki będą złociste dodajemy pomidora i bazylię*. Zmniejszamy płomień palnika i dusimy warzywa przez 3-4 minuty. Próbujemy i doprawiamy solą z pieprzem. Całość mieszamy z makaronowymi kokardkami. Podajemy wymieszane z grubo siekaną natką pietruszki lub oprószone parmezanem.

*Jeśli zdecydujecie się na pomidory koktajlowe, przekrojone na pól dodajcie na samym końcu razem z makaronem tak by nie straciły swojej struktury. Zamiast pomidorów krojonych w kostkę dodajcie odrobinkę wody, by uzyskać konsystencję lekkiego sosiku.

Farfalle aromatyczne i kolorowe
Farfalle aromatyczne i kolorowe
rosiolove
Opublikowane w Mączne, Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , , , , .