Indycze żołądki w sosie sojowym

Indycze żołądki w sosie sojowym

Zupełnie inne, ale bardzo dobre indycze żołądki z octem balsamicznym. Doskonałe danie, dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować i próbować nowe smaki.                                                                                                            

Indycze żołądki w sosie sojowym składniki

potrzebne będą

  • 0,5 kg żołądków z indyka
  • 1 marchew - obrana
  • 1 korzeń pietruszki - obrany
  • 1/2 małego selera - obranego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1,5 l wody
  • 1 czerwona cebula - bez łupiny
  • 3 ząbki czosnku - obrane
  • 5 grzybów mun - uprzednio namoczonych w niewielkiej ilości ciepłej wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki kaszy kus-kus

sposób przygotowania

Żołądki dokładnie myjemy, następnie wraz z marchewką, selerem, pietruszką, curry i łyżeczką soli wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy wywar zacznie wrzeć zdejmujemy szumowiny, skręcamy ogień na bardzo mały i powoli gotujemy do miękkości ok. 1h 50 min, uważamy jednak żeby ich nie rozgotować. Uwaga! Po 40 minutach próbujemy wywar czy nie jest zbyt lub za bardzo słony - w przypadku mało słonego dosypujemy odrobinę soli. Jeśli jednak wywar wyda się Wam za słony dolewamy niecałą szklankę przegotowanej, ciepłej wody.

WYWAR ZACHOWUJEMY!

Ugotowane podroby kroimy w 1 cm plasterki, wykrawając twarde miejsce z obu stron żołądka. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki, grzyby w cienkie paseczki. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy go a następnie wrzucamy na patelnię cebulę, czosnek i grzyby mun. Smażymy razem przez chwilę aż cebula się lekko zarumieni, następnie dodajemy żołądki. Smażymy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny i 1 szklankę wywaru, który powstał nam podczas gotowania żołądków. Dusimy ok. 8 min, do momentu aż nasze żołądki połączą się z płynnymi składnikami i stworzą całość tzn. całe pokryją się zawiesiną. W tym momencie sprawdzamy smak dania, ewentualnie dosalamy, myślę jednak że nie będzie to potrzebne.

KUSKUS

Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy gorącym wywarem, przykrywamy talerzem i odstawiamy na ok. 5 min do napęcznienia. Marchew z wywaru dorzucamy do miski i widelcem, dusząc łączymy z kaszą.

Ja podaje żołądki z kaszą kuskus, doskonale też smakują z makaronem ryżowym lub ryżem.

Indycze żołądki w sosie sojowym
Indycze żołądki w sosie sojowym
hashtag
Opublikowane w Drób, Obiadu czas, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , .