Mini burgery w trzech smakach

Mini burgery
ilość porcji
Doskonałe zarówno jako obiad, ale i przekąska na przyjęciu urodzinowym dziecka. Świeżutka wołowina , soczysta, średnio wysmażona to cała kwintesencja tych bułeczek.                                                                                   
 

Mini burgery składniki

potrzebne będą

  • 0,5 kg karkówki wołowej (może też być łopatka wołowa) - zmielona
  • 6 małych bułeczek (np.kajzerek, grahamek w zależności od upodobania)
  • sól, pieprz, cukier, majonez

BURGER KLASYCZNY - 2 szt.

  • 2 liście sałaty (takie jaką najbardziej lubicie)
  • 2 plastry sera żółtego (polecam tradycyjny polski ser królewski)
  • 2 grube plastry pomidora
  • 2 średniej wielkości ogórki konserwowe -pokrojone w plastry
  • 2 grube plastry cebuli
  • 3 łyżki ketchupu
  • zioła prowansalskie

BÓBURGER - 2szt.

  • 3 łyżki ugotowanego bobu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 mała cebulka
  • 6 grubszych plastrów suchej kiełbasy (np. wiejska, góralska)
  • 4-6 płatów parmezanu ( może równie dobrze  być polski bursztyn)
  • 2 jaja

BURGER Z COLESŁAWEM - 2 szt.

  • 1/2 małej główki kapusty białej
  • 1 mała czerwona cebula-pokrojona w drobna kosteczkę
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • 1 mały gęsty jogurt naturalny
  • ocet
  • 1 marchewka-obrana
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 małego ogórka zielonego

Sposób przygotowania

Z karkówki formujemy 6 równych burgerów, bułeczki przekrawamy na pół. Nagrzewamy grill lub patelnie grillową , pędzelkiem nanosimy odrobinę oleju na raszki. Grillujemy- burger krwisty po 2 min z każdej strony, burger średnio wysmażony po 3,5 min z każdej strony, burger mocno wysmażony po 4,5-5 min z każdej strony. Bułki również grillujemy z każdej strony po 2-3 min aby stały się lekko chrupiące i gorące.

BURGER KLASYCZNY

Sos: 3 łyżki ketchupu mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Dodajemy 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, odrobinę cukru i pieprzu oraz trochę więcej soli.

Tworzymy bułę:

*dół bułki posmarowany majonezem
*liść sałaty
*wołowina
*plaster sera
*plaster pomidora
*3 plasterki ogórka konserwowego
*plaster cebuli
* góra bułki posmarowana sosem

BÓBURGER

Purre z bobu: bób gotujemy ok. 15 min w osolonej wodzie z odrobina cukru. Ugotowany bób blendujemy z jogurtem, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, pieprz i sporą szczyptę soli.

Tworzymy bułę:

*dół bułki posmarowany majonezem
*wołowina
*trzy plasterki kiełbasy suchej
*dwa płatki parmezanu
* jajko sadzone-przykładamy do niego kieliszek lub szklankę i wykrawamy nimi kółko wielkości naszej bułki
*purre z bobu z górą bułki

BURGER Z COLESŁAWEM

Sos: ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu, doprawiamy cukrem, pieprzem i sporą ilością soli.

Colesław: kapustę szatkujemy, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, koperek, 1 łyżkę jogurtu naturalnego, 1 łyżkę octu, sporą szczyptę soli i cukru oraz pieprz. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby smaki się ze sobą połączyły. Następnie próbujemy i ewentualnie jeszcze trochę doprawiamy.

Marchewka: obraną i umytą marchew kroimy w cienkie paseczki lub robimy wstążki obieraczką (tak jak byśmy obierali marchewkę, z góry do dołu - powstają piękne wstęgi). Tak przygotowaną marchewkę podsmażamy na maśle przez ok. 1,5 min  z odrobiną soli i cukru.

Tworzymy bułę:

*dół bułki posmarowany majonezem
*colesław
*wołowina
*wstążki z marchewki
*góra bułki wraz z sosem

Mini burgery

przydatne

  • UWAGA! Burgery solimy dopiero w momencie gdy z grillujemy go z jednej strony i obrócimy na druga , w przeciwnym razie mięso straci cały swój sok i będzie suche i niesmaczne.
  • Sosy do burgerów powinny być nieco przesolone,ponieważ mięso będzie delikatne i mało doprawione musimy nadrobić pozostałymi smakami, dzięki temu nasz burger będzie wprost idealny .
Mini burgery
Mini burgery
hashtag
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Obiadu czas, Przepiśnik, Wołowina i otagowane: , , , , , , , , , , , , .