Papardelle z grzybami leśnymi i suszoną śliwką

Grzybki ... czy jest coś lepszego o tej porze roku? Pyszne, aromatyczne, pełne umami, moje ulubione. Dziś mam dla Was przepis na makaron, bardzo leśny, grzybowy, nie zabraknie też jednak w nim nuty "czegoś innego" czyli suszonych śliwek.                                                 

potrzebne będą

  • kilka grzybków 10-12 szt. (podgrzybki, kozaki lub borowiki)
  • 5-6 suszonych śliwek
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub 2 gałązki świeżego
  • 250 ml śmietanki 30%!
  • 1 mała lub 1/2 średniej cebuli
  • *1 średniej wielkości kiełbasa jałowcowa lub inna sucha, którą lubicie
  • 1/2 cytryny
  • plaster masła, oliwa, sól, pieprz
  • 0,4 kg papardelle

sposób przygotowania

Cebulkę kroimy w piórka (będzie bardziej widoczna w sosie) lub jeśli wolicie może być też kostka, czosnek siekamy, śliwki kroimy wzdłuż na pół. Grzyby obgotowujemy (PATRZ NIŻEJ).

Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oliwy podsmażamy cebulę, następnie dodajemy śliwki, rozmaryn i czosnek. Chwilę smażymy uważając by nie spalić czosnku (spalony czosnek = gorzkie danie !). Dodajemy grzyby, wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy śmietankę i odrobinę wody. Dusimy na niewielkim ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając i ewentualnie dodając niewielką ilość wody.

Teraz dodajemy łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz kilka porządnych kropelek soku z cytryny, mieszamy. W tym miejscu dodajemy również pokrojoną w plasterki kiełbasę jałowcową. Nie jest to rzecz niezbędna przy tej potrawie, nie mniej jednak zachęcam Was do dodania jej. Nasze polskie kiełbasy zostały troszkę odstawione na boczny tor, a przecież potrafimy robić je jak nikt inny na świecie. Niby zwykłe, niby nic ciekawego, pospolite... wcale nie. Spróbujcie i przekonajcie się!

Wszystko razem mieszamy, zagotowujemy i próbujemy. Korygujemy smak solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z makaronem oczywiście ugotowanym al dente! 

przydatne

Grzyby oczyszczamy z liści i piasku. Wrzucamy je na 2 minuty do gotującej się wody z odrobiną soli,  następnie odcedzamy na sitku i obficie przelewamy lodowatą wodą. Tak przygotowane grzyby świetnie nadają się do mrożenia, trzeba je tylko dokładnie wysuszyć pozostawiając na sitku przez jakiś czas. Następnie rozkładamy je na płasko w naczyniu i mrozimy.

rosiolove
Opublikowane w Mączne, Na mniejszy apetyt, Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , .