Pierogi z truskawką, imbirem i jogurtem

Pierogi z truskawkami
ilość porcji

Pierogi z truskawką to witaminowy zastrzyk, eksplozja smaku. Bardzo truskawkowe z lekko egzotyczną nutą, którą nadaje tym pierogom imbir.                                                                                    

Pierogi z truskawkami składniki

potrzebne będą

  • 0.5 kg truskawek - bez szypułek, pokrojonych na 4 części
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • cukier
  • ciasto z 0.5 kg mąki (patrz. delikatne ciasto pierogowe)

sposób przygotowania

Truskawki płuczemy, dodajemy jogurt i imbir. Próbujemy i w tym momencie dodajemy cukier w zależności od tego jak bardzo są słodkie truskawki. Ciasto rozwałkowujemy cienko i równomiernie, uważając jednak by nie było przeźroczyste. Szklanką lub specjalnym krążkiem do pierogów wycinamy kółka, na środek każdego kładziemy łyżeczkę przygotowanego farszu. Sklejamy pierogi wybranym przez siebie sposobem, można też użyć do tego specjalnej plastikowej maszynki. Jeżeli pozostanie nam trochę farszu możemy go zblendować i wypić jako koktajl.

Pierogi z truskawkami

przydatne

  • UWAGA! Zanim zaczniemy lepić wszystkie pierogi, próbujemy najpierw jednego. Gotujemy go, jemy i ustalamy czy nam smakują, następnie ostatecznie doprawiamy farsz i zaczynamy klejenie. Proces gotowania zmienia nieco smak pierogów.
  • Zbyt cienko rozwałkowane ciasto spowoduje ,że pierogi będą się rozpadały podczas gotowania, zbyt grubo zdominuje smak i sprawi,że pierogi będa twarde.
  • Biorąc farsz z miski odsączamy z niego nadmiar płynu, który powstaje po zasypaniu owoców cukrem.
  • Lepiąc pierogi skupiamy się na tym by dokładnie skleić boki, ponieważ najmniejsza szczelinka może spowodować całkowite rozklejenie pieroga lub dostanie się do środka wody, która zmieni smak środka.
Pierogi z truskawkami
hashtag
Opublikowane w Mączne, Na mniejszy apetyt, Obiadu czas, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , .