Roladki z kurczaka ze szparagami

Roladki z kurczaka ze szparagami
Ilość: 2 porcje

Wiosenne roladki z kurczaka to propozycja na pyszny obiad. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Masło i lekki sosik z pomidorami nadają roladce soczystość. Szparagi dodają wiosennego akcentu.                                                                                              

Roladki z kurczaka ze szparagami - składniki

potrzebne będą

  • 1 oczyszczony filet z kurczka
  • 6 zielonych szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 1 świeży pomidor (najlepiej malinowy)
  • 2 łyżki masła
  • bazylia suszona
  • sól
  • pieprz

sposób przygotowania

Fileta kroimy wzdłuż na pół i rozklepujemy cienko. Szparagi obieramy, pozostawiając główki nie naruszone. Filety rozkładamy na blacie, solimy i pieprzymy. Układamy na nich szparagi i 1/2 łyżki masła i zwijamy tak aby z jednej i drugiej strony filetu wystawały końcówki warzyw.

Rozgrzewamy patelnie grillową, smarujemy ją olejem i układamy na niej roladki z kurczaka. Smażymy z każdej z 4 stron po ok. 4-5 min. Szparagi powinny zostać jędrne i chrupiące a kurczak soczysty.

Pomidora i cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła i podsmażamy na niej cebulkę. Następnie dodajemy czosnek i pomidory, posypujemy szczyptą bazylii, soli i pieprzu. Naszą salsę smażymy chwilkę, tylko do ogrzania pomidorów.

Roladki z kurczaka podajemy z salsą pomidorową.

Roladki z kurczaka ze szparagami
Roladki z kurczaka ze szparagami
rosiolove
Opublikowane w Drób, Obiadu czas, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , , , , , , .