Omlet z salami

omlet z salami

Szybka, skondesowana alternatywa dla jajecznicy. Z salami jest jeszcze pyszniejszy jak z szynką. Do tego świeża bułeczka, herbatka i śniadanie zaliczone.                                                                                             

omlet z salami

potrzebne będą

  • 7 jaj
  • 5-6 plasterków ulubionego salami lub szynki
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • plaster masła
  • sól, pieprz

sposób przygotowania

Jaja wybijamy do miseczki, sprawdzając oczywiście wcześniej ich świeżość. Roztrzepujemy je widelcem, przez około 5-6 min. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy i próbujemy jajo czy jest dosyć doprawione. Pamiętajcie, że salami da Wam również troszkę soli. Salami kroimy w cienkie paseczki a szczypior siekamy.

Na patelni rozpuszczamy masło , następnie przesmażamy na nim salami, uważając by masło się nie spaliło. Następnie zmniejszamy płomień palnika i rozlewamy na patelnię jajko, posypujemy obficie szczypiorkiem. Smażymy na niewielkim płomieniu ok 2 minut, następnie bierzemy drugą patelnie podobnych rozmiarów i przerzucamy na nią omleta, tak by usmażyć jeszcze lejącą jego część. Smażymy kolejne 2-3 minut, aż jaja całkiem się zetną.

omlet z salami
omlet z salami
rosiolove
Opublikowane w Na dobry dzień (śniadanie), Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , .