Oszukane gołąbki w pikantnym sosie

Oszukane gołąbki w pikantnym sosie
Ilość: 2 porcje

Dawno mnie tu z Wami nie było, a wszystko przez wstrętne choróbsko które dopadło mnie i mojego brata. Nic jednak straconego, nabieramy wiatru w żagle i ruszamy dalej. Lubicie gołąbki, ale nie chce Wam się tyle z nimi bawić? Mam coś dla Was... niby oszukane, ale zawierają wszystko to co dobry gołąbek mieć powinien. Więc jeśli nie masz czasu , wypróbuj ten przepis.                                               

Oszukane gołąbki w pikantnym sosie - składniki
Oszukane gołąbki w pikantnym sosie

potrzebne będą

  • 500 g łopatki wieprzowej - zmielonej
  • 2 cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 szklanka umytej i pokrojonej w małą kostkę białej kapusty + kilka liści kapusty do przełożenia klopsików
  • 125 g surowego ryżu
  • 1 kopiasta łyżeczka majeranku
  • 220 g przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 2 kopiaste łyżeczki cukru
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Oszukane gołąbki w pikantnym sosie

sposób przygotowania

Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę. Do miski wrzucamy mięso, ryż, kapustę drobno pokrojoną, cebulę, czosnek, sporą szczyptę soli i pieprzu oraz majeranek. Dokładnie wyrabiamy. Robimy niewielką kulkę i wkładamy do miseczki z wodą , którą wkładamy do mikrofali na 2 minuty. Próbujemy i oceniamy słoność, ewentualnie dosalamy.

Z mięsa formujemy kulki, które układamy na patelni z rozgrzanym olejem i  przesmażamy na złoto z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym przekładając liśćmi kapusty.

W garnuszku zagotowujemy wodę z przecierem, chilli, cukrem, papryką słodką i szczyptą soli. Gotową mieszanką zalewamy nasze klopsiki i całość przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 110 - 140 minut w zależności od tego jakie duże gołąbki zrobicie.

Gołąbki podajemy z pieczywem, ziemniakami lub po prostu same jako przekąska.

Oszukane gołąbki w pikantnym sosie
Oszukane gołąbki w pikantnym sosie
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , , .