Ozór wieprzowy na przekąskę

Ozór wieprzowy na przekąskę

Pani świnka była taka uprzejma, ze podzieliła się ze mną swoim językiem i policzkami, co mnie bardzo ucieszyło. Ozór wieprzowy pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. Niebo w gębie dla podrobowych smakoszy. Nigdy nie próbowałeś/aś? Brzydzisz się? O nie! Odważ się! Zamknij oczy i jedz, jedz, jedz! A tak poważnie są to moje ulubione części świnki i z całego serca polecam Wam moi drodzy czytelnicy, żebyście spróbowali i sami ocenili.                                        

Ozór wieprzowy na przekąskę - składniki

potrzebne będą

  • 1 ozorek lub policzki wieprzowe (lub to i to)
  • 1 szklanka wina białego półwytrawnego
  • 1 marchew
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 niewielka szalotka
  • 2 fileciki z sardeli (anchovies)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki chrzanu tartego
  • sól, pieprz

sposób przygotowania

Marchew i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, myjemy i wrzucamy do garnka. Ozorki również dokładnie płuczemy i dorzucamy do warzyw. Całość zalewamy winem. Dodajemy ziele i liście laurowe oraz obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Gotujemy przez 10 minut, następnie dolewamy wody (tyle by przykryć mięso i warzywa). Dodajemy 1,5 łyżeczki soli i 1 płaską łyżeczkę pieprzu. Gotujemy około 100 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy nasz świński język jest miękki, jeśli tak to wyjmujemy z wywaru a jeśli nie gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Z gorącego ozorka zdejmujemy błonkę, która pokrywa cały język. Róbmy to na gorąco, ponieważ później zdjęcie jej staje się dość trudne, a przy tym na pewno ulegnie uszkodzeniu forma języka.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie szalotkę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz posiekaną sardelę. Chwilę smażymy cały czas mieszając po czym dodajemy chrzan, mieszamy. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy odrobinę solą i pieprzem.

Ozorki/policzki kroimy w cienkie plasterki i podajemy polane sosem. Można podać je z lekką wiosenną sałatką lub z chrupiącymi grzankami z ciemnego chleba.

Ozor wieprzowy na przekąskę

przydatne

Został Ci kawałek ozorka? Nie masz pomysłu by nadać mu drugie życie? A może po prostu masz ochotę na dobrą przekąskę? Zrób sobie pyszny galarcik.

Wywar pozostały po gotowaniu ozora spróbuj i ewentualnie dopraw. Jeśli wydaje Ci się zbyt słony, rozcieńcz go trochę wodą i zagotuj. Dodaj żelatynę według instrukcji na opakowaniu.

Do pojemniczka plastikowego wrzuć podroby pokrojone w niewielką kostkę, gotowaną marchew pokrojona w plasterki (lub to na co masz ochotę np. zieloną pietruszkę) i zalej lekko przestudzoną galaretą. Włóż do lodówki i odczekaj jakiś czas. Teraz delektuj się delikatnym ozorem i pyszną, winną galaretą.

Ozor wieprzowy na przekąskę
Ozor wieprzowy na przekąskę
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , , , , , , , .