Pancakes z bananem i musem z jagód

Pancakes z bananem i musem z jagód
Ilość: 2 porcje

W ubiegłym tygodniu w pracy miałam przyjemność przygotowywać niedzielę w stylu amerykańskim i tak mi się spodobało, że postanowiłam podzielić się z Wami kilkoma przepisami. Były już corn dogi, dziś czas na puszyste pancakes. W moim wydaniu są one z bananami i musem z jagód. Doskonale też smakują tradycyjnie podane czyli polane syropem klonowym, czekoladą lub przełożone masłem orzechowym.                                             

Pancakes z bananem i musem z jagód - składniki

potrzebne będą

  • 1,75 szklanki mąki
  • 0,75 szklanki maślanki
  • 0,75 szklanki mleka 3,2%
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 2 banany
  • 0,75 szklanki jagód
  • 3 łyżki cukru

sposób przygotowania

Mąkę, jajo, mleko, maślankę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli umieszczamy w misce i dokładnie blendujemy. Musi powstać ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany, gładkie i bez żadnych gródek.

Jagody wsypujemy do garnka (używam mrożonych owoców), dodajemy cukier, zagotowujemy a następnie blendujemy na mus.

Rozgrzewamy mała patelnie. BEZ JAKIEGOKOLWIEK TŁUSZCZU! Gdy zacznie się delikatnie dymić, chochelką nalewamy ciasto, tworząc placka o takiej wielkości jakiej chcemy. Skręcamy płomień palnika i smażymy z każdej strony 1-2 minut. Musicie jednak uważać by nie spalić naleśników.

Banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Gotowe pancakes przekładamy plastrami banana i podajemy polane ciepłym musem jagodowym.

Pancakes z bananem i musem z jagód
Pancakes z bananem i musem z jagód
rosiolove
Opublikowane w Mączne, Na dobry dzień (śniadanie), Na mniejszy apetyt, Obiadu czas, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , , , .