Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy
Ilość: 2 małe keksówki

Jak wiecie jestem zwolenniczką mięsnych dań, ale szczerze mówiąc ta wersja pasztetu bardzo mi się spodobała. Oczywiście musiałam dodać do niej plastry boczku, ale i bez niego jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego, mięsnego pasztetu. Lekki i pełen smaku pasztet z ciecierzycy sprawdzi się zarówno jako przystawka ale i smarowidło do świeżego, pachnącego pieczywa.                                

Pasztet z ciecierzycy - składniki

potrzebne będą

  • 2 puszki odsączonej ciecierzycy
  • 2 duże cebule
  • 2 duże marchewki
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
  • 3 jajka
  • 4 łyzki oliwy
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 6-8 plasterków boczku wędzonego (nie wymagane)
  • 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

sposób przygotowania

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek siekamy a marchew obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim cebulę wraz z czosnkiem, po chwili dodajemy marchew i smażymy jeszcze przez moment. Dorzucamy kurkumę, tymianek, paprykę, sól, pieprz, bazylię i dokładnie mieszamy. Wyłączamy palnik i przerzucamy całość do miski z ciecierzycą. Wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy oliwę, jajka i śmietanę, mieszamy a następnie dodajemy stopniowo wodę cały czas blendując. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Masa powinna być dość wyrazista.

Keksówkę wykładamy plasterkami boczku lub smarujemy boki olejem. Wylewamy do nich masę, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Pasztet z ciecierzycy najlepiej jeść dopiero na drugi dzień, będzie się wtedy łatwiej kroił.

Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , .