Pâté z wątróbek kurzych w panko

Pâté z wątróbek kurzych w panko - główne zdjęcie
Ilość: 20 sztuk

Propozycja dzisiejsza to chrupiące kulki wypełnione aromatycznym musem z wątróbki - pâté. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek, imprezowa przekąska lub dodatek do kolacyjnych grzanek. Mega chrupiąca skorupka i puszysty, delikatny mus zawładną sercem każdego smakosza wątróbki.                                       

Pâté z wątróbek kurzych w panko - składniki

potrzebne będą

  • 500 g wątróbek z kurczaka
  • 1 ugotowane udko z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kostki masła
  • 1 cebula
  • 25 ml brandy
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 jaja
  • 1 szklanka panko
  • olej do głębokiego smażenia

sposób przygotowania

Czosnek i cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wątróbkę myjemy i osuszamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim wątróbkę, następnie dodajemy cebulę, czosnek, majeranek oraz szczyptę soli i pieprzu. Dusimy przez 7-8 minut.

Do naczynia wrzucamy mięso oddzielone od kości udka, kwaśną śmietanę, brandy oraz przestudzoną wątróbkę. Przy pomocy blendera miksujemy tak długo aż uzyskamy jednolitą, gładką, puszystą masę. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Wyjmujemy z lodówki masę, która stała się lekko twarda. Formujemy dłońmi niewielkie kulki i układamy na talerzyku. Jajko roztrzepujemy. Każdą kulkę panierujemy najpierw w jajku, a później w panko.

W garnku rozgrzewamy sporą ilość oleju. Kulki wrzucamy do oleju partiami, smażymy chwilę, by stały się chrupiące i złociste.

Pâté podajemy z sałatką, same, z grzankami lub jako dodatek do steka z polędwicy wołowej.

Pâté z wątróbek kurzych w panko
Pâté z wątróbek kurzych w panko
Pâté z wątróbek kurzych w panko
rosiolove
Opublikowane w Drób, Na mniejszy apetyt, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , .