Pieczeń z karkówki szpikowana grzybami i boczkiem wędzonym

Pieczeń z karkówki szpikowana grzybami i boczkiem wędzonym - główne zdjęcie
Ilość: 8 porcji

Święta, święta i po świętach... Postanowiłam podzielić się z Wami jeszcze przepisem na znakomitą, pachnącą, soczystą pieczeń z karkówki, którą miałam gotową na święta, ale nie zdążyłam wrzucić. Nic się nie stało, taką pieczeń możecie zrobić przecież bez okazji 🙂                                                  

Pieczeń z karkówki szpikowana grzybami i boczkiem wędzonym - składniki

potrzebne będą

  • 2 kg karkówki najlepiej z kością
  • 2 cebule czosnkowe lub ewentualnie 2 zwykłe
  • 100 g boczku wędzonego
  • 10 grzybów suszonych
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 kopiasta łyżka majeranku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka pieprzu
Pieczeń z karkówki szpikowana grzybami i boczkiem wędzonym - marynata

sposób przygotowania

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Boczek tniemy w grubsze paski.

Karkówkę dokładnie myjemy. Nożem robimy 6-8 nacięć w które wkładamy pasek boczku razem z 1 grzybem suszonym, dociskamy palcem tak by nadzienie weszło jak najgłębiej.

Przy pomocy pędzelka lub łyżki rozprowadzamy na karkówce oliwę i musztardę. Obficie posypujemy przyprawami z każdej strony. Marynatę wklepujemy oburącz w mięso, całość obsypujemy cebulką, pozostałym boczkiem i grzybami. Tak przygotowane mięso zawijamy folią i odstawiamy do lodówki na 12-24 godzin.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z mięsa zdejmujemy cebulkę i wstawiamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1h i 45 min. Pozostałości marynaty wraz z cebulką mieszamy z 1 szklanką wody, a następnie wlewamy do naczynia z karkówką. Zdejmujemy folię, obracamy mięso i pieczemy jeszcze przez 30-45 min. Ważne jest  by cebulka była w wodzie, a nie na mięsie , unikniemy w ten sposób jej przypalenia.

Pieczeń sprawdzamy wbijając w nią nożyk, jeśli lekko wchodzi a ze środka wypływa bezbarwny sok to znaczy że jest gotowa i dobrze upieczona.

Pieczeń z karkówki podajemy z sosikiem, który wytworzył się podczas pieczenia. Osobiście najbardziej lubię taką pieczeń ze świeżym pieczywem, który maczam w cebulkowej wodzie.. mmm! Doskonale też pasuje z ziemniakami czy kopytkami.

Pieczeń z karkówki szpikowana grzybami i boczkiem wędzonym
Pieczeń z karkówki szpikowana grzybami i boczkiem wędzonym
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , .