Pieczone jabłko z cynamonową dynią

Pieczone jabłko z cynamonową dynią
Ilość: 2 szt.

Cukierek albo psikus... a jak psikus to może pieczone jabłko nadziane bardzo cynamonową i słodką dynią? Propozycja doskonale sprawdzi się w zimne, jesienne dni. Gwarantuje Wam, że zakochają się w niej mali i dużo więksi miłośnicy jabłek. A może zrobicie je już dziś dla swoich halloweenowych przybyszów?!                                                   

Pieczone jabłko z cynamonową dynią

Potrzebne będą

  • 2 duże, twarde i soczyste jabłka
  • 300 g obranej dyni, bez pestek (doskonale nadaje się do tego Hokkaido)
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu

Sposób przygotowaia

Dynię kroimy w niewielkich rozmiarów kostkę, dodajemy do niej szczyptę soli, cukier. kardamon i cynamon. Mieszamy, a następnie odstawiamy na 10 minut.

Z jabłka odkrawamy górę, a następnie przy pomocy nożyka wykrawamy gniazda nasienne. Uważamy jednak by nie zrobić dziury na wylot jabłka.

Do wydrążonego otworu wkładamy dynię, tak dużo jak tylko damy radę zmieścić. Jabłko przykrywamy "czapeczką" czyli odciętą górą. Pozostała dynię wykładamy do formy żaroodpornej, stawiamy na niej jabłka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 20-25 minut.

Podajemy same lub z dodatkiem lodów waniliowych i bitej śmietany.

Gdyby jabłka zaczęły zbyt szybko się palić, a nie będą jeszcze miękkie przykryjcie je folią aluminiową i zmniejszcie temperaturę w piekarniku do 220 stopni.

Pieczone jabłko z cynamonową dynią
Pieczone jabłko z cynamonową dynią
rosiolove
Opublikowane w Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik i otagowane: , , , , , .