Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami
Ilość: 35 sztuk

Wigilia bez pierogów z kapustą i grzybami? Nie możliwe! Jedni robią je na świeżo w dniu wigilii, inni kupują a jeszcze inni robią masową produkcję dużo wcześniej i mrożą by cieszyć się tą dobrocią przez dłuższy czas. Przyznam się szczerze, że ja należę do tej ostatniej grupy, trochę z braku czasu, trochę z powodu masowej produkcji dla całej rodziny i trochę z powodu lenistwa w wigilijny dzień wolę pierożki zrobić trochę wcześniej. Wiadomo, że najsmaczniejsze są pierogi świeżo ulepione, ale te mrożone wcale nie są od nich dużo gorsze.                            

Pierogi z kapustą i grzybami - składniki

potrzebne będą

  • 1,2 kg dobrej, sprawdzonej kapusty kiszonej
  • 200 g suszonych grzybów leśnych
  • 6 średnich cebul
  • 2 niewielkie marchewki
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 3/4 kostki dobrego masła
  • pieprz
  • sól
  • cukier lub ewentualnie miód
  • Ciasto (patrz: Delikatne ciasto na pierogi) :
    • 500 g mąki
    • 250 ml ciepłej wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 1,5 łyżki oleju
 

sposób przygotowania

Kapustę siekamy i podsmażamy na 1/4 kostki masła. Uważamy jednak by nie przypalić jej zbyt mocno bo stanie się gorzka i nie zbyt dobra.

Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut i drobno siekamy.

Wodę po grzybach wlewamy do kapusty, zmniejszamy płomień palnika i dusimy, co jakiś czas dolewając wodę.

Na patelni rozgrzewamy 1/2 kostki masła i dusimy na niej cebulę ze szczyptą soli. Utrzymujemy średnią moc palnika, co jakiś czas mieszamy. Dodajemy siekane grzyby, płaską łyżeczkę pieprzu, dwie łyżeczki cukru i majeranek. Mieszamy wszystko razem na niewielkim ogniu przez 3 minuty.

Po 30 minutach gotowania dodajemy do kapusty farsz grzybowy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Teraz próbujemy nasze nadzienie, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. (Uwaga! Farsz powinien być wyrazisty i pieprzny by nie utracił swojego smaku podczas gotowania pierogów. Pamiętajcie też ze samo ciasto nie ma też wyrazu, dlatego kapusta musi nim zawładnąć). Pozostawiamy farsz do wystygnięcia.

Z podanych składników przygotowujemy ciasto (patrz: Delikatne ciasto na pierogi), które przykrywamy woreczkiem foliowym i odstawiamy na 30-40 minut by się rozluźniło.

Lepimy pierogi: wycinamy kółka szklanką lub specjalną foremką, nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy ze sobą dwa przeciwległe kawałki. Pierogi formujemy ręcznie, lub sklejamy boki naciskając na nie widelcem lub po prostu używamy do tego maszynki. Więcej sposobów sklejania pierogów.

Pierogi z kapustą i grzybami gotujemy i podajemy z omastą lub podsmażone na niewielkiej ilości tłuszczu.

Pierogi z kapustą i grzybami - farsz

przydatne

Najlepiej jest zrobić sobie farsz dzień wcześniej i pozwolić by wszystkie smaki się ze sobą połączyły. Przed lepieniem powtórnie próbujemy kapustę i w razie potrzeby doprawiamy.

Zanim przystąpicie do masowej produkcji ulepcie i ugotujcie sobie jednego pieroga, spróbujcie i ewentualnie doprawcie jeszcze farsz.

Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
rosiolove
Opublikowane w Mączne, Obiadu czas, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , , , , , .