Pikle z cukinii

Pikle z cukinii

Sezon cukiniowy już za nami, mi jednak w dolnej szufladzie lodówki zbunkrowała się ogromna cukinia z tatowej działki. Leżała i patrzyła na mnie błagalnym wzrokiem - zrób coś ze mnie! Dobrze pomyślałam, zrobię z Ciebie zimowe zapasy, czyli pikle z cukinii.                                                                 

Pikle z cukinii - składniki

potrzebne będą

  • 1,2 kg cukinii
  • 2 czerwone cebule
  • 100 ml octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki cukru

sposób przygotowania

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w średniej grubości paski. Warzywo zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odlewamy wodę, którą puściła cukinia.

Cebulę obieramy i kroimy w grube talarki. Cukinię, cebulę i pozostałe składniki wkładamy do garnka. Zagotowujemy co jakiś czas mieszając, następnie odstawiamy na godzinę. Czynność powtarzamy dwukrotnie. Gotową cukinię wkładamy do słoików i pasteryzujemy 10 minut.

Doskonale smakują same jako przekąska lub jako dodatek do mięs grillowanych.

Pikle z cukinii
rosiolove
Opublikowane w Moja spiżarnia, Na mniejszy apetyt, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , .