Pizza – najlepsze ciasto

Pizza - najlepsze ciasto
Ilość: 3 porcje

Przyszedł czas na kolejny z podstawowych przepisów, jakie musicie znać, a mianowicie na ciasto z którego robi się pizzę. Jedni lubią cienką inni natomiast uwielbiają delektować się smakiem grubszego ciasta. Ten przepis pozwoli Wam przygotować ciasto idealne, z którego powstanie taka pizza na jaką masz własnie ochotę. Ps. Sekretem idealnej włoskiej pizzy jest mała ilość składników, my Polacy wolimy jednak bogatszą wersję, uginającą się pod ciężarem dodatków. Wybór należy do Was, jednak ja osobiście polecam tą cieńszą wersję, którą zjadam ze smakiem beż żadnego sosu, delektując się smakami poszczególnych składników tworzących spójną całość.                                           

Pizza - najlepsze ciasto - składniki

potrzebne będą

  • 250 g drożdży
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 3 duże łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • spora szczypta soli
  • Sos pomidorowy:
    • 200 g koncentratu pomidorowego
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka papryki wędzonej
    • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylia i czosnkiem
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1/2 łyżeczki oregano

sposób przygotowania

Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, łyżką mąki i letnią wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swoja objętość mieszamy go z przesianą mąka, solą i oliwą. Wyrabiamy elastyczne ciasto, tak długo aż przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub dosypujemy po trochu mąki. Gotowe ciasto odstawiamy na 40 minut.

Teraz dzielimy ciasto, jeśli lubimy cienkie ciasto wyjdą nam z niego 3 średnie pizze, jeśli natomiast wolicie grube starczy to wam na dwie średnie lub jedną dużą.

Każdą z części dokładnie formujemy tak jak na instrukcji poniżej. Idealne kulki wałkujemy zgodnie z upodobaniem.

W międzyczasie przygotowujemy sos mieszając wszystkie podane wyżej składniki ze sobą. Możemy też z powodzeniem użyć bazy pomidorowej, wystarczy ją tylko odrobinę zredukować na niewielkim ogniu, czyli odparować nadmiar wody po to by sos stał się bardziej gęsty.

Ciasto przekładamy na blachę delikatnie posmarowana olejem i  smarujemy niewielką ilością zimnego sosu, zostawiając niewielki rant. Dodajemy ulubione składniki, posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 10 minut. Ranty pizzy muszą się zarumienić, spód upiec, a ser dokładnie rozpuścić i zapiec na złoto. Nie przejmujcie się bąblami powstającymi podczas pieczenia, jest to normalne, możecie je przekłuć widelcem podczas pieczenia lub pozwolić by same się schowały.

Propozycje podania:

Pizza nr.1 Trzy sery

Rozwałkowany i posmarowany sosem spód przykrywamy serem wędzonym, fetą i niewielką ilośćią mozzarelli, która doskonale się rozpuszcza i tworzy piękna serową połać. Pamiętajcie by nie rzucać wszystkiego na przysłowiową "kupę", sery rozrzucamy nierównomiernie i w niewielkich ilościach tak jak na zdjęciu. Pieczemy tak jak podawałam w przepisie powyżej.

Pizza nr.2 Z salami

Przygotowujemy wszystko jak wyżej, z tym że zamiast sera feta i wędzonego rozsypujemy na pizzy pokrojone w paseczki dobrej jakości salami, cebulę pokrojoną w piórka i ser mozzarella.

Bon apettit!

Pizza - najlepsze ciasto - ugniatanie ciasta
Pizza - najlepsze ciasto
Pizza - najlepsze ciasto
Pizza - najlepsze ciasto
Pizza - najlepsze ciasto
rosiolove
Opublikowane w Mączne, Obiadu czas, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , .