Polędwiczka wieprzowa z maślanymi pieczarkami i młodymi ziemniakami

Polędwiczka wieprzowa z maślanymi pieczarkami i młodymi ziemniakami
Ilość: 2 porcje

Polędwiczka wieprzowa, doskonała w smaku, nie wiele potrzebuje by być królową na stole. Wystarczy dać jej trochę serca i jej nie przeciągnąć czyli przesmażyć, przegotować jednym słowem nie wysuszyć. W połączeniu z maślanymi pieczarkami i nieco słodkimi, młodymi ziemniakami staje się tworem kompletnym, samemu nawołującym do zjedzenia.                                   

Polędwiczka wieprzowa z maślanymi pieczarkami i młodymi ziemniakami - składniki

potrzebne będą

  • 800 g polędwiczki wieprzowej
  • 300 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 spory pęczek natki pietruszki
  • 1/3 kostki masła
  • 3 duże młode ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie myjemy (pozostawiamy w skórce)  i gotujemy w osolonej wodzie do chwili gdy będą miękkie.

Pozbywamy się włókien z polędwiczki, kroimy ją na 4 równe kawałki. Oprószamy je solidnie solą i pieprzem, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy suchą patelnię i obsmażamy polędwiczkę, każdy kawałek z 4 stron. Zdejmujemy z patelni i zawijamy kawałki w folię aluminiową.

Na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso rozpuszczamy masło. Wrzucamy na nie pieczarki w całości, przy pomocy okrężnych ruchów patelnią obtaczamy je w maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko oprószamy solą i pieprzem, a następnie zmniejszamy płomień palnika na minimum. Dolewamy odrobinę wody. Do pieczarek dorzucamy podsmażone mięso, dusimy wszystko razem przez 6-7 minut. W razie potrzeby dolewając odrobinę wody. Na koniec na wyłączonym już palniku dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i łyżkę masła. Mieszamy, a następnie próbujemy powstały sos i ewentualnie doprawiamy odrobiną soli lub pieprzu.

Polędwiczkę wieprzową podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami w mundurku czyli skórce.

Polędwiczka wieprzowa z maślanymi pieczarkami i młodymi ziemniakami

przydatne

Uwaga! Gdy solicie pieczarki w początkowym procesie gotowania, zróbcie to bardzo ostrożnie, dosłownie szczyptą soli. Pieczarki puszczają dużo wody i bardzo łatwo jest je przesolić. Dlatego róbcie to uważnie, a pozostałą sól potrzebną by nadać smak potrawie dorzućcie na samym końcu gotowania.

Polędwiczka wieprzowa z maślanymi pieczarkami i młodymi ziemniakami
Polędwiczka wieprzowa z maślanymi pieczarkami i młodymi ziemniakami
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , , , .