Pomarańczowy indyk z duszoną marchewką

Pomarańczowy indyk z duszoną marchewką
Ilość: 3 porcje

Filet z indyka wydawać by się mogło, że jest suchy i bez wyrazu. Postaram się dziś Wam udowodnić, że tak nie jest. Sok pomarańczowy użyty w marynacie, oprócz walorów smakowych spełnia tu też rolę zmiękczacza, dzięki któremu filet jest wilgotny i bardzo soczysty. Ostre przyprawy nadają wyrazistości, marchewka sprawia, że moja propozycja staje się pełna. Spróbujcie!                                  

potrzebne będą

  • 800 g fileta z indyka
  • 1 szklanka soku pomarańczowego 100% Hortex
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka chilli
  • 3/4 łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 kostki masła
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki miodu

sposób przygotowania

Filet z indyka myjemy i osuszamy. Sok mieszamy z curry, chilli, oliwą, solą i pieprzem. Indyka wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy indyka bez przykrycia przez 40-45 minut.

W między czasie obieramy marchewki, myjemy je, a następnie kroimy na 0,5 cm plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło wraz z miodem, wrzucamy marchewki i delikatnie podrzucamy patelnią by wszystko się ze sobą połączyło. Zmniejszamy płomień palnika i dolewamy marynatę, w której leżakował nasz filet. Dusimy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając przez 10-12 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą lub odrobiną soku z pomarańczy.

Przy pomocy ostrego noża kroimy indyka w cienkie plasterki i podajemy wraz z duszoną marchewką. Doskonale pasuje do tego tradycyjne risotto lub pieczone ziemniaki.

Pomarańczowy indyk z duszoną marchewką
rosiolove
Opublikowane w Drób, Obiadu czas, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , .